Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unicef: 2016 det svåraste året för Syriens barn hittills

Från 2017
Uppdaterad 13.03.2017 11:24.
Två syriska barn som flydde från Raqqa eller Deir al Zoor till Jordanien 10.9.2015
Bildtext 2,3 miljoner syriska barn lever idag som flyktingar utanför Syrien.
Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH

År 2016 var det svåraste året för barnen i Syrien hittills, uppger Unicef i en ny rapport. Fler barn än tidigare dog och stympades och antalet barnsoldater ökade.

Unicefs senaste rapport om barnen i Syrien är dyster läsning.

Minst 652 barn dödades förra året. Det är en ökning med tjugo procent jämfört med år 2015. Det gör 2016 till det dödligaste året hittills sedan Unicef år 2014 formellt började föra statistik över barnoffer i Syrien.

Förra året ökade också antalet stympade barn och barnsoldater. Barnsoldaterna får dessutom i allt större utsträckning extrema uppgifter som att strida i frontlinjen, eller att agera som bödlar eller självmordsbombare.

Miljontals barn har varit tvungna att fly, vissa upp till sju gånger. Många bor idag som flyktingar i Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak.

Hjälpen når inte fram

Närmare 6 miljoner barn är beroende av humanitär hjälp.

Det humanitära biståndet når ändå inte alla och många lider av sjukdomar som skulle kunna förebyggas med hjälp av grundläggande sjukvård. Hundratusentals barn lever i belägrade områden som så gott som helt och hållet är avskurna från omvärlden.

För att överleva tvingar många familjer sina barn att gifta sig eller att arbeta. I mer än två tredjedelar av hushållen arbetar också barnen, i vissa fall med tunga uppgifter som inte heller lämpar sig för vuxna.

Unicef säger att barnens lidande saknar motstycke och varnar för att många lider av trauman som kommer att påverka deras hälsa för resten av livet.

Diskussion om artikeln