Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Yle Teema och Yle Fem på samma kanalplats från 24 april - så här ser tv-kvällen ut

Från 2017
Uppdaterad 19.04.2017 13:21.
Programmet är inte längre tillgängligt

Yle Teema och Yle Fem delar kanalplats 5 med start måndagen den 24.4. Den nya kanalplatsen heter Yle Teema & Fem. Bägge kanaler fortsätter som självständiga kanaler på den gemensamma kanalplatsen och Svenska Yle ansvarar för innehållet och utgivningen på Yle Fem också i framtiden.

- Den nya kanalen kommer att innehålla ungefär lika mycket Yle Fem-innehåll som Yle Fem gör i dag. Skillnaden är att det blir färre repriser på kanalen på bästa tittartid, berättar Johan Aaltonen. t.f. mediechef på Svenska Yle.

Yle Fems uppdrag - att betjäna den svenskspråkiga befolkningen i Finland består

Det gäller ändå att ta en lite noggrannare titt i tablån för att säkert hitta rätt, för många program byter plats i tv-kvällarna.

- När Yle Teema och Yle Fem delar kanalplats delar vi också på bästa tittartid mellan de två kanalerna, säger Johan Aaltonen.

Schema för Yle Fems och Yle Teemas sändningar efter sammanslagningen av tv-kanalerna
Bildtext Yle Fems sändningar är märkta med grönt på bilden och Yle Teemas med orange. Yle Fem sänder alla förmiddagar, och på eftermiddagarna med start kl. 17.25. Söndagar och måndagar är helkvällar med Yle Fem.
Bild: Yle

Yle Fem sänder alla kvällar med start 17.25 och fram till kl. 20. Söndag och måndag sänder Yle Fem hela kvällen.

- Det här innebär att barnen hittar BUU-klubben där de är vana att ha den, kl. 18.00 och att Tv-Nytt kl. 17.55 och 19.30 är kvar på samma plats i tablån. Däremot kommer de aktualitets- och kulturprogram som vi har varit vana vid klockan 20 eller 21 att flytta till klockan 19.

Till klockan 19 flyttar bland annat Närbild på måndagar, Spotlight på tisdagar, Sportmagasinet på onsdagar, Obs Debatt på torsdagar och de populära kortdokumentärerna på fredagar.

- På det här sättet kan vi som lever på svenska i Finland få aktualitetsprogram på samma tid varje kväll, sammanfattar Johan Aaltonen.

Trots att Teema tar över sändningen klockan 20 under fem kvällar i veckan kommer innehållet att vara tillgängligt på svenska.

- Program som sänds mellan åtta och nio är tänkta för bägge kanalers tittare. Programmen textas till svenska och till hösten presenterar kanalerna tillsammans ett helt nytt, tvåspråkigt kulturkoncept. På sikt ska allt flera program få svensk textning.

Helkvällar söndag och måndag med drama, krim och mycket nordiskt

Söndag och måndag sänder Yle Fem hela kvällen från 17.25 framåt. Då kommer du att kunna se nordiska dramaserier, nordisk krim, filmer och dokumentärer samt populära Efter Nio.

- De här helkvällarna är den bekanta mix Yle Fem är känd för med allt från mat- och trädgårdsprogram till realityserier, intressanta diskussioner och nordiskt kvalitetsdrama.

Vad faller bort?

Den allra största förändringen i tablån är enligt Aaltonen att det blir betydligt färre repriser på bästa tittartid.

- Repriserna kommer att sändas under morgnar och förmiddagar så den som har missat något har sin chans då. På förmiddagarna sänds också en hel del nordiska program enligt säsong.

Om söndagsmorgnarna blir det barnprogram med start redan kl. 8.15.

Vi vet att det är många som har varit oroliga för att SVT-programmen ska försvinna, men vi kommer ha kvar både nya och sådana som våra tittare vant sig vid

En stor förändring är också att Yle Fem inte längre delar kanalplatsen med SVT World. SVT-programmen kommer ändå inte att försvinna.

- Vi vet att det är många som har varit oroliga för att SVT-programmen ska försvinna, men vi kommer ha kvar både sådana som våra tittare vant sig vid och nya SVT-program som kompletterar Svenska Yles utbud på Yle Fem, säger Johan Aaltonen.

Program som Skavlan, Doobidoo, På spåret, Vem vet mest och Allsång på Skansen finns alltså på Yles kanaler också i framtiden.

- Fördelen är att vi kan texta programmen och lägga ut en del av dem på Arenan, vilket inte varit möjligt tidigare.

Yle Teema och Yle Fem delar kanalplats från och med måndagen den 24 april.

Diskussion om artikeln