Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill luckra upp Obamas regler för drönarattacker och kommandoräder

Från 2017
Uppdaterad 13.03.2017 11:30.
USA:s drönarattacker i Jemen som har krävt många civila offer, har utlöst kraftiga protester både i Jemen och i omvärlden
Bildtext USA:s drönarattacker i Jemen som har krävt många civila offer, har utlöst kraftiga protester både i Jemen och i omvärlden
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

USA:s president Donald Trump vill se över reglerna som användes för drönarattacker och kommandoräder under president Barack Obamas styre.

Obama införde noggranna regler för drönarattacker och kommandoräder för att minimera civila offer, men Trump vill nu skriva om eller häva dem helt, enligt tidningen New York Times.

Trump lär redan ha gett försvarsministeriet Pentagon grönt ljus för attacker i tre provinser i Jemen som kan utföras på lösare grunder än under Obama.

Det möjliggjorde en kontroversiell kommandoräd i Jemen kort efter Trumps tillträde i januari.

25 döda i Trumps första attack

Åtminstone 25 jemeniter dödades i räden, bland dem elva kvinnor och barn samt en amerikansk kommandosoldat.

Trump har lagt skulden för den misslyckade räden på arméledningen trots att det var han som beordrade attacken mot misstänkta medlemmar av terrornätverket Al Qaida.

Räden förbereddes under Obamas styre men han gav aldrig klartecken för attacken.

Det förstörda huset stod vid en åker utan andra hus i närheten
Bildtext En uställning i Jemens huvudstad i Sanaa belyser USA:s drönarattacker i Jemen. Åtminstone 1 700 jemeniter har dödats i amerikanska attacker sedan år 2009.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Trump har sedan han blev president beordrat fler drönar- och flygattacker i Jemen än vad Obama gjorde under hela sitt sista år som president.

Attackerna har utförts mot misstänkta al-Qaida mål men de har också krävt många civila offer.

Besluten om attackerna har fattats betydligt snabbare än under Obama, och man har även använt omstridda, så kallade klusterbomber.

Jemen och Somalia ett test

Trump vill ha betydligt lösare regler även för attacker i Somalia mot terroristgruppen al Shabaab, skriver New York Times som baserar sina uppgifter på anonyma försvars- och underrättelsekällor.

Reglerna för attacker både i Jemen och Somalia luckras upp eller hävs för ett halvår. Efter det ser man över läget och det är möjligt att Obamas regler hävs även i andra länder, som Afghanistan, Syrien och Libyen.

Drönarattackerna trappades upp dramatiskt under Obamas styre i takt med att vapenbärande drönare blev allt mer moderna och Trump vill trappa upp attackerna ytterligare.

Användningen av drönare med fjärrkontroll minimerar amerikanska förluster vilket förklarar varför de har blivit allt vanligare under de senaste åren.

Civila inget problem för Trump

Obama underströk alltid vikten av att undvika civila offer, även om attackerna under hans tid dödade ett stort antal kvinnor och barn i till exempel Afghanistan och Jemen.

För Trump utgör inte civila offer ett särskilt stort problem om man får tolka hans aggressiva uttalanden om krigföring.

Trump har veterligen aldrig beklagat civila offer i sina valtal eller sedan han blev president.

Efter den första attacken i Jemen sedan hans tillträde har Trump endast beklagat att en amerikan miste livet, men han har inte nämnt de civila offren med ett ord.

Trump har inte gjort någon hemlighet av att han vill prioritera militären på diplomaternas bekostnad.

Han vill öka militäranslagen med tio procent samtidigt som han skär ner anslagen för till exempel utrikesministeriet.

Diskussion om artikeln