För den som behöver prata ut: Pojkarnas telefon nu också på svenska
Vad är Argentinas huvudstad? Kan man ha en inåtväxt penis? Är min kropp normal? Det är frågor som Anders Huldén på Pojkarnas telefon kan få under en vanlig kväll.
Anders Huldén är den enda som pratar svenska på Pojkarnas telefon, och det är tur att han finns, för det innebär att linjen nu också öppnats upp för svenskspråkiga. Det är ändå väldigt få som ringer in.
- Vi befinner oss i ankdammen och om det är något som känns lite jobbigt att fråga om eller prata om är det viktigt att man kan vara anonym. I lilla Svenskfinland kanske det ibland känns svårt. Man är rädd att den som svarar är någon bekant, säger han.
Alla som svarar i Pojkarnas telefon har ändå tystnadsplikt, så Anders intygar att det du säger där, hålls där.
Svårt att prata om känslor
För många kan det vara svårt att prata om känslor, och det är därför Pojkarnas telefon behövs.
- I grabbiga umgängeskretsar är det ofta en press på att man ska vara man på ett speciellt sätt. Att prata mycket och ingående om sina känslor hör inte så ofta dit.
Det beror förstås på vem man är kompis med och hur ens gäng fungerar, men det händer ofta att killarna som ringer in har svårt att förklara vad de känner.
- Det är ganska vanligt att man ringer in och säger att ”mua vituttaa”. Man har kanske inte ord för att beskriva känslorna, men vi kan gå närmare in på det och fråga vad han egentligen känner och försöka sätta ord på det, säger Anders.
I grabbiga umgängeskretsar är det ofta en press på att man ska vara man på ett speciellt sätt.
Genom något så enkelt som att lyssna på de som ringer in, kan Anders och hans kollegor få fram vad som egentligen är fel. De som ringer in kan ofta vara aggressiva, men då gäller det bara att hålla sig lugn.
- Jag kan luta mig tillbaka i stolen och säga ”det låter som att du är på dåligt humör, vad är det egentligen du vill prata om?”. Ofta kommer man så småningom in på det man egentligen vill prata om.
Frågor om sex och vad som är normalt
Det är varierande frågor och funderingar som Anders och hans kollegor får ta emot. Mest handlar det om kroppen och att växa upp – om vad som är normalt och om man utvecklas på rätt sätt.
- Mycket handlar om sex och sådant man kanske hört från kompisar eller stött på i samband med pornografi. Det kan också handla om mobbning, kompisar och föräldrar.
Pojkarnas telefon
- En telefonlinje dit killar under 20 kan ringa ifall de vill prata eller har frågor som de kanske inte vågar fråga av någon kompis/familjemedlem/hälsovårdare/annan person.
- Telefonlinjen har funnits i tio år men hittills bara på finska. Nu kan man också få prata svenska om man ringer på tisdagar klockan 15:30 - 18:00, och på torsdagar klockan 13:00 - 15:30.
- Är det okej att prata finska kan man göra det på vardagar klockan 13 - 18.
- Förra året besvarade Anders Huldén och hans kollegor lite över 10 000 samtal. En vanlig dag kan de svara på mellan 40 och 100 samtal.
- Telefonlinjen drivs av Väestöliitto.
- Vill du ringa till Pojkarnas telefon? Här är numret: 0800 94884.
Ibland ringer killar också in och frågar om hjälp med skolarbetet.
- Det kan vara frågor om djur och natur, eller så ringer man in när man gör sina läxor och frågar vad Argentinas huvudstad är eftersom man inte orkar kollar upp det på nätet. Då kan man ju passa på att prata om något annat på samma gång.
En del som ringer in kan också befinna sig i riktigt allvarliga situationer och ha stora problem.
- Vi har inte svaret på allt och det är inte meningen heller, men vi kan vara en första kontakt, och så kan vi tillsammans hjälpas åt att hitta information och kolla upp vart personen kan vända sig för att få mer hjälp.
Samhällsfrågor syns i samtalen
Anders säger att man kan se en del trender i det som bekymrar de som ringer in. Det som händer i samhället syns också i samtalen.
- För två år sedan när det kom många asylsökande till Finland hördes det väldigt tydligt i telefonen. Det syntes också i form av attityder och det var en peak av rasism och hatprat. Visst möter vi fortfarande rasism och sexism, varje dag, men peaken har mattats av.
Hälften av samtalen är humorsamtal
Anders och hans kollegor får också ta emot en hel del skämtsamtal, men själva kallar de dem för humorsamtal.
- Vi pratar om att det finns humor i samtalen, och den humorn är på olika nivåer och av olika kvalitet. Ibland ger vi också ganska rak respons på det.
Bakom humorn finns säkert en förklaring till varför man tycker det är roligt att skämta om det.
I fjol innehöll drygt hälften av samtalen humor på något sätt. Det kunde vara att killarna uttryckte sig på ett vitsigt sätt eller berättade rövarhistorier.
- Vi lyssnar på vad de har att säga och går kanske med i den där historien lite grann och förhåller oss till den som om det skulle vara på riktigt. Vi kan försöka komma in på ett allmänt plan i stället och fundera kring vad man kunde göra om det här var på riktigt. Bakom humorn finns säkert en förklaring till varför man tycker det är roligt att skämta om det, och det finns tydligt ett behov av att prata om det, säger Anders.
Bara män som svarar
Pojkarnas telefon består av fyra personer som alla identifierar sig som män. En tid var också en kvinna anställd, men de märkte att en del av de som ringde in inte vågade öppna sig på samma sätt när hon som tog emot samtalet. För många känns det lättare att prata med någon av samma kön som man själv identifierar sig med.
- Det finns såklart också pojkar och unga män som tycker det är lättare att prata med en kvinna, det beror på vad man är van vid och har växt upp med, men nu har det varit praxis i flera år att det bara är män som svarar, säger Anders.