Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Föredragsmaraton: Borde finländare veta mer om österbottniska revyer?

Från 2017
Uppdaterad 16.03.2017 11:11.
taggmoln med idéer
Bildtext Vilka namn och teman fattas från den insamlade listan?
Bild: Lisa Forss

Homosexualitet under vinterkriget, housewife-fenomenet i Finland, och stadsdelars namn. Bland annat det här föreslår ni publiken att finländare borde lära sig mer om! Många olika teman finns representerade, från nationalitet till utbildning och politik. Men de mer moderna teman - såsom design och teknologi - lyser med sin frånvaro. Ännu har ni chans att påverka innehållet på Svenska Yles och Svenska litteratursällskapets storsatsning!

Många av förslagen har en historisk koppling, medan det moderna, 2010-talets Finland inte är lika representerat. Finns det något från dagens läge som borde uppmärksammas - den alltmer exporterade finska musiken, finsk IT ute i världen eller skärgårdens hotade vardagsliv?

Bland era inskickade svar finns till exempel frågor om hur den amerikanska ungdomskulturen strandade i Finland, om hur barnuppfostran har förändrats under de senaste hundra åren och vilka fördomar det finns i Norden om Finland. Både akademiker och underhållare blev nominerade till talare, medan några humoristiska inslag efterlystes. Bland namnen hittas musikern Redrama, komikern Alfred Backa, författaren Kjell Westö och professor emerita Merete Mazzarella.

Klicka upp rutan för att läsa några av temaförslagen som kommit in - vad tycker du saknas från listan?

Inskickade teman till Föredragsmaraton

Vad borde Ulf och Ben veta?

Det är ofta lätt att tänka på vad alla andra borde veta om världen (man själv är ju naturligtvis felfri!). För att hjälpa till med idéerna presenterar vi här under två herrar som förhoppningsvis sätter igång tankeprocessen!

Ben och Ulf är båda drivna män, men på väldigt olika sätt. Unga Ben gör sina egna kläder, och ser med avsmak på dagens slit-och-släng-kultur. Ulf igen sitter i chefsposition, och brinner för att motionera utöver sina dagliga sysslor. Enligt honom kan inte människan funktionera korrekt utan gedigen motion varje dag.

Vad tycker du Ben ska lära sig om Finland? - Spela upp på Arenan
Vad borde Ulf få veta om Finland? - Spela upp på Arenan

Klicka upp rutan för att läsa några av namnförslagen som kommit in - vem tycker du saknas från listan?

Namnförslag till Föredragsmaraton

Vad borde finländare lära sig om Finland?

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Föredragsmaraton - 24 timmar live om Finland är ett projekt mellan Svenska Yle och Svenska Litteratursällskapet. Under ett helt dygn (8-9.9) kommer föredrag av olika slag under temat "Finland 100" att framföras på Svenska Teatern. Evenemanget är ett officiellt program för Finlands jubileumsår 2017.