Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så här grälar vi i ankdammen

Från 2017
Uppdaterad 15.03.2017 10:53.
Svartvitt foto på debatterande män. Man 1: Jag hatar att diskutera ekonomi med hankeiter. Resten av männen: Men LOL Edvin. Du kan ju inte möta våra argument genom att dissa vår utbildning.
Bildtext Är det så här det ser ut i ankdammen?
Bild: Foto: © Keystone Pictures USA / Alamy Stock Photo Montage: Yle

Finns det en åsiktskorridor i Svenskfinland? Vilka fula trick är vanliga i debatter på sociala medier? Vi intervjuade några finlandssvenskar om att diskutera, debattera och gräla på nätet. Det här är deras åsikter.

De flesta intervjuerna gjordes i textform. Texten är alltså, oftast, debattörernas egen.

Jakob Still
Bildtext Jakob Still är ljudtekniker och företagare. Han debatterar främst mot religion, antivetenskap och antivaccin, samt för rationellt tänkande.
Bild: Yle / Petter Sandelin

Jakob Still

Varför debatterar du?

För mig är det viktigt att tro så många sanna saker som möjligt och så få falska saker som möjligt. Jag bryr mig om hur världen verkligen fungerar, och ser gärna att politiska beslut som styr vårt samhälle är grundade i så många verkliga fakta som möjligt och så få falska som möjligt.

Nuförtiden råder ett väldigt starkt klimat där fakta är mindre viktigt och känslor mera så. Det verkar vara viktigare att ha en egen, unik åsikt - en som passar ihop med ens egen världsuppfattning, och som känns bra - än att ha en som verkligen är sann. Därför vill jag rätta, hjälpa, undervisa och upplysa där jag kan, för att på så sätt bidra till en i mina ögon bättre värld.

Vad stör du dig på?

I religionsdebatter stör jag mig ofta på hur felaktiga uppfattningar de religiösa ofta har av våra icke-troendes grundargument; det är väldigt svårt att snacka konstruktivt om min motståndare tror att jag tror/argumenterar om någonting helt annat.

Jag är mindre intresserad av bevis för eller emot Guds existens och mera intresserad av att, OM Gud fanns, varför skulle vi då tillbe honom, om han är så motbjudande som han framställs i Bibeln.

Håller folk en vettig ton?

Personligen har jag inga problem folk som skriker, eftersom de ofta är lätta att sopa golvet med.

Blir du själv ofta arg?

Ja, jag blir ibland (läs ofta) frustrerad i debatter. Det händer oftast när man har framlagt sitt argument perfekt, bemött motståndarens alla punkter, men de bara vägrar ta till sig, eller ibland inte ens läser vad man skrivit. Ofta krävs man på bevis, men man märker att de inte läser de länkar man skickar åt dem.

Bästa debattipset?

Ha ett klart argument, med så få komponenter som möjligt - fokusera på en sak i taget. Lär dig dina logiska felslut - både så att du kan undvika dem själv och så att du kan identifiera dem i din motståndares argument. HÅLL DIG TILL FAKTA OCH LÄMNA KÄNSLORNA UTANFÖR!

Debatterar vi i bubblor?

Det är väl ingen idé att debattera i en bubbla? Alla bara klappar varandra på ryggen och förstärker varandras uppfattning om att de har rätt. Därför tycker jag inte om att följa t.ex. ateistgrupper på Facebook; det är bara samma gamla skit om och om igen, och jag får ingen ny information eller utmaning av det. Jag springer nog gärna över till fiendens skyttegrav och svingar runt mig lite, ända tills jag inser att jag bara dunkar huvudet i väggen och får ge upp!

Fredrik Smulter
Bildtext Fredrik Smulter är idrottare, lyfter tunga vikter och saknar en moderat röst för män som kör traktor och dricker öl.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Fredrik Smulter

Vad debatterar du på sociala medier?

Egentligen undviker jag debatt in i det längsta, men ibland kan jag inte hålla mig. Jag tycker om att debattera och trivs med människor som har en annan åsikt, men jag föraktar om någon inte kan tumma på sin åsikt. Jag försöker ofta lära mig själv av andras åsikter.

Varför är det viktigt att debattera?

Alla borde få höra olika åsikter. Då tycker jag att det är viktigt att det finns sådana som debatterar sakligt, men utifrån en annan infallsvinkel.

Vad stör du dig på i debatter?

Att folk inte tummar på sin åsikt. Debatt är för mig ett sätt att nå samförstånd, inte att försöka hata mest eller leka mest godhjärtad.

Bästa debattipset?

Jag försöker anspela på historia. Något jag tycker ger mig en fördel många gånger.

Finns det en åsiktskorridor i Svenskfinland?

O ja. Det finns en stor majoritet som är politiskt korrekt i rikssvensk tappning och debatten i Svenskfinland är mer korrekt och human än den finska motsvarigheten. Allt eftersom Sverige mer och mer överger den politiska korrektheten håller Svenskfinland på att ärva den titeln. Lägg då till att det även finns en vilsen värdekonservativ falang på nätet som är minst lika kompromisslös som den politiskt korrekta, och vi har två läger som är totalt verklighetsfrånvända.

Det jag saknar både på nätet och i verkligheten i Svenskfinland är en moderat röst för vita finlandssvenska män som kör traktor och dricker öl. Någon sådan finns inte och därför tror jag att jag inte röstar i nästa val.

Det jag saknar både på nätet och i verkligheten i Svenskfinland är en moderat röst för vita finlandssvenska män som kör traktor och dricker öl.

Linnea Portin
Bildtext Linnea Portin är bildredigerare och krönikör. Hon debatterar feminism och kultur och är också administratör för facebookgruppen finlandssvenska feminister.
Bild: Privat

Linnea Portin

Vad stör du dig på?

Attityder. Jag har inte problem med folk som ger kritik, så länge de inte gör det på ett överlägset sätt. Ibland vill folk bara sätta sig över en. Det har jag svårt med.

Vilka fula tricks ser du?

När folk försöker bestämma vad som ska debatteras och ändrar riktning på ämnet, när de möter motargument.

Hur får du folk att debattera sakligt i gruppen finlandssvenska feminister?

De flesta håller en bra ton. Varje gång det uppstår ett större gräl så är det för att någon har en dålig ton. Jag försöker vara jobbig och komma in och påminna om tonen. Det hjälper för stunden, men sedan kan det blossa upp igen.

Blir du arg själv? Vad gör du då?

Det finns ju en fördel med att de här debatterna sker på nätet. Det finns inget som tvingar mig till en konfrontation. Det är inte som om jag går och handlar på Citymarket och någon kommer emot mig i kassakön och ropar “vad är det för fel på dig, varför hatar du män, varför är du feminist!?!?”.

På nätet kan jag ju faktiskt bestämma mig för att jag inte har tid med det här. Jag kan ta en paus. Jag kan titta på ett avsnitt New Girl istället och då mår jag bättre.

Tycker du att det är viktigt att debattera?

Ja. Jag har själv lärt mig mycket av att se andra människor diskutera. Jag kanske inte alltid når fram till den person jag pratar med, men jag tänker mest på läsarna.

Jag kanske inte alltid når fram till den person jag pratar med, men jag tänker mest på läsarna.

Finns bubblorna?

Det gör de. Ibland känner jag mig lite skyldig t.ex. för att jag har raderat någon som jag inte stod ut med för att vi hade så olika åsikter och värderingar. Jag känner skuld för att jag inte diskuterat mer med dem. Men samtidigt är jag inte säker på att det är möjligt.

Bubblor är oundvikliga. Sociala medier är lite som en umgängeskrets, och allas umgängeskrets är ju en bubbla.

James Mashiri
Bildtext Officeren James Mashiri debatterar säkerhetspolitik och samhällsfrågor, bland annat på sin blogg.
Bild: Yle/Jukka Lintinen

James Mashiri

Varför debatterar du?

För säkerhetspolitikens del handlar det om lite old school upplysningsarbete. Mycket av det som sades och påstods beträffande Sverige då jag startade bloggen, idag även Ryssland och övriga omvärlden, baserar sig i finsk debatt ofta på gammal eller felaktig information. Därför har jag engagerat mig för att skapa analyser med kvalitetskoll. Min blogg har alltid varit en samhällsblogg och jag har alltid varit aktivt engagerad i frågor om mänskliga rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter i ett demokratiskt samhälle.

Vilka fula tricks är vanliga?

Ad hominen, d.v.s. personangrepp är ett vanligt fult trick. Ett annat är det som kallas whataboutism, som är mycket vanligt i Rysslandsdebatten. Man svarar alltså "men USA också" på alla argument som gäller Rysslands agerande.
​​

Man svarar alltså "men USA också" på alla argument som gäller Rysslands agerande.

Hur ser tonen ut i kommentarerna du får t.ex. på din blogg?

Tonen är ganska bra och jag har en viss tolerans. Och sen väljer jag också att radera sådana kommentarer som angriper person, skrivs osakligt eller är skräp i det avseendet att de inte debatterar saken. Jag tror man måste ha högt i tak för debatt och debattörer, då det är fråga om att upplysa, aktivera och engagera. "Off-topic" brukar inte störa. Men det viktiga är att visa respekt för debatten och de andra debattörerna.

Bästa debattipset?

Fråga först dig själv "vem, vad, var, när, varför och hur?". Ta reda på och bli insatt i frågan. Diskutera, debattera, argumentera, men utgå alltid från logik och filosofi och lämna bort tom retorik och lånade fraser. Länka gärna och dela relevant innehåll. Det inverkar knappast på en debatt i snabbt tempo på sociala medier, men uppskattas alltid.

Svenskfinland består av rabiata finlandssvenskar, ofta av det mera liberala slaget.

Finns det en åsiktskorridor i Svenskfinland?

Visst. Jag ska överdriva lite för att göra det uppenbart: Svenskfinland består av rabiata finlandssvenskar, ofta av det mera liberala slaget; våra medier bejakar liberala värden och vi är kosmopoliter. Då är det nog klart att åsikter som t.ex. avfärdar samkönat äktenskap, invandring, icke-tvåspråkig språkpolitik och en mera protektionistisk utrikes- och handelspolitik har svårt att överhuvudtaget lyftas fram i debatter.

Se även: https://twitter.com/svenskungdom/status/799913728254808064

Mattias Wiklund
Bildtext Mattias Wiklund studerar vid Svenska Handelshögskolan. Han debatterar med sossar och feminister, "eftersom de är roligast att sparra med".
Bild: Privat

Mattias Wiklund

Varför debatterar du?

Jag tycker om att provocera folk. Folk tror så lätt att det bara finns ett sätt att se på saker när de bor i en bubbla. Så är det ju skitkul samtidigt.

Varför är det viktigt?

Inget förutom att betala skatt och dö är viktigt, jag gör det för att det är skoj.

Vad stör du dig på i debatter?

Om en debatt stör en är det för att den är tråkig, och då är det inget intressant som diskuteras där.

Vilka fula trick är vanliga?

Man går in på att göra personliga attacker och blir passivt aggressiv när man saknar argument. "Kan inte tro att nån skulle va så dum och tro på dedär 2017 xD ta hand om dig, puss"

Finns det en åsiktskorridor i Svenskfinland?

Blev inte några typer just dömda i domstol för vad de skrev på Facebook? Semi DDR-feelis överallt. Till slut kommer folk få nog av den här PK-kulturen och det blir Berlin murens fall 2.0, fast med en bildlig brandmur på internet.

Jag bygger broar och pk-polisen bränner dem.

Debatterar vi i bubblor eller finns det broar mellan bubblorna?

Joo, jag bygger broar och pk-polisen bränner dem, ofta blir vänsterfolk arga och unfriendar/unfollowar en så bubblor bildas snabbt. Att få en sosse med på debatt efter att dom känner mig är som att försöka få grepp om en inoljad tvål. Folk vill inte tala med folk de inte håller med med, utan like:ar ett oändligt flöde med basic bitch åsikter som alla är fint förpackade och "godkända".

Janne Wass är chefredaktör för Ny Tid.
Bildtext Janne Wass är chefredaktör på Ny Tid. Han debatterar vänsterfrågor och kulturpolitik.
Bild: Yle / Ted Urho

Janne Wass

Är det viktigt att debattera?

Det är det viktigaste som finns i ett samhälle. Om vi inte diskuterar så har vi ingen fungerande demokrati, och då lämnar vi besluten till en liten elit som gör som den vill.

Bästa debattipset?

Försök lyssna på vad andra människor försöker säga, istället för att sätta in dem i fack. Det är ingen vits att alltid försöka motbevisa folk. Fundera istället på vad folk säger och om det finns någon sanning i det.

Blir du själv arg?

Nå, ibland förlorar man ju humöret och det slinker ut en groda. Det är mänskligt. Då försöker jag att stänga debattfönstret i några minuter och skriva lite senare då jag har hunnit fundera på saken.

Går det att övertala folk på sociala medier?

Det tror jag absolut. Folk är tänkande varelser och de flesta av oss är redo att ta emot ny information. Det handlar inte alltid om att övertala utan att få folk att börja fundera. Precis som jag själv har bytt åsikt i många frågor när jag har fått en mer nyanserad bild.

Finns det en åsiktskorridor i Svenskfinland?

Svenskfinland är så litet att om man vill få sin röst hörd så får man den hörd. Å andra sidan finns det vissa frågor som är tabu. De handlar främst om den finlandssvenska minoriteten och språkfrågor. Om man t.ex. kommer med avvikande åsikter om skolsvenskan så blir man snabbt överröstad utan att folk lyssnar på vad man säger.

Svenskfinland är så litet att om man vill få sin röst hörd så får man den hörd.

Finns det debattbubblor?

Jag är lite irriterad över att man pratar så mycket om facebookbubblor. Det är klart att det finns bubblor, men de har inget att göra med sociala medier. Folk utgår från sin egen verklighet och så har det alltid varit. Bubblorna är heller inte större eller mindre i Svenskfinland än i resten av världen.

Tvärtom har sociala medier vidgat vilka åsikter och människor vi blir utsatta för.

Artikeln har uppdaterats med mer information om debattörerna.