Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bubbel och morjens i minglet under konsertsatsningen Spegling

Från 2017
Uppdaterad 06.04.2017 14:26.
monica groop tillsammans med geir rönning och åshöjdens barnkör under konserten spegling - 100 år av finlandssvensk musik
Bildtext Under konserten framförde Monica Groop och Geir Rönning låten New Way Home tillsammans med Åshöjdens barnkör. Wegelius sinfonietta under ledning av Anna-Maria Helsing ackompanjerar.
Bild: Patric Westerlund

På lördag kväll (11.3) gick Svenska Kulturfondens storsatsning Spegling - 100 år av finlandssvensk musik av stapeln i Musikhuset i Helsingfors. Nästan 250 artister, musiker och dansare uppträdde under den drygt två timmar långa konserten. På plats fanns 1200 gäster bland dem Ole Norrback med fru, Kimmo Sasi och givetvis Svenska Kulturfondens direktör Leif Jakobsson.

I minglet under pausen sågs många glada ansikten. Ett otal hejsan, morjens, kindpussar och kramar växlades i vimlet både före, under och efter konserten.

Ole Norrback med frun Vivi-Ann anlände i god tid före konserten till Musikhuset. Paret firade det hundraåriga Finland i musikens tecken redan för andra gången på kort tid.

- Det här skapar sammanhållning och vi-känsla. Därför tycker jag att sådana här samlingar är oerhört viktiga för oss finlandssvenskar, säger Ole Norrback som numera lever ett aktivt pensionärsliv efter år som minister och riksdagsledamot för SFP samt ambassadör i både Norge och Grekland.

- Inte har det blivit bättre med hans tid att vara hemma nu heller. Han går från möte till möte som vanligt inflikar Vivi-Ann Norrback med glimten i ögat.

Enligt Ole har livet som pensionär inte ändrat nämnvärt på vardagen.

- Fast på ett sätt nog. Nu gör jag det jag vill. Förr gjorde jag det också andra tyckte att jag borde göra. Nu får jag fritt välja och det är ju naturligtvis trevligt. Att stanna upp är inte bra för hälsan, man mår nog bättre om man är i gång, säger Ole Norrback.

elever från åshöjdens skola uppträdde på svenska kulturfondens storsatsning spegling - 100 år av finlnadssvensk musik
Bildtext Barn från Åshöjdens grundskola franför Fifimedley.
Bild: Patric Westerlund

Svenskans betydelse krymper

Kimmo Sasi, tidigare riksdagsledamot för Samlingspartiet är glad och upprymd under pausen efter den mångsidiga kavalkaden finlandssvensk musik som bland andra Monica Groop och humorgruppen KAJ bjudit på under första delen av konserten. Det rådande språkklimatet i Finland är någonting han däremot är bekymrad över.

- Det skulle kunna vara bättre. Jag är bekymrad över att svenskans betydelse krymper. Man borde nog återinföra den obligatoriska svenskan i studentskrivningarna. Två språk ger olika dimensioner och mera kreativitet, anser Sasi.

venior
Bildtext Från MGP-artist till sångare och musikproducent. Venior framförde sin nya låt Wildflower.
Bild: Kjell Svenskberg

Konserten är värd sitt pris

Bland publiken finns också Mia Ahlroos, producent vid Svenska Kulturfonden. Hon var med och initierade projektet och lade stommen till konserten för snart två sedan.

- Vi ville göra något för att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum och musik är ju någonting som sammanför väldigt många människor. Det är trevligt med så många olika musikstilar och alla spännande möten. Många artister som aldrig tidigare jobbat tillsammans gör något nytt enkom för den här kvällen.

Det är Svenska Kulturfonden som bekostar konserten. Biljetterna har delats ut gratis bland föreningar, organisationer och förbund i Finland. Mia Ahlroos anser att konserten Spegling är en bra satsning som är värd sitt pris.

- Vi bjuder publiken på en högklassig produktion och alla som är med lär sig någonting nytt.

En gruppbild backstage av bl.a Christoffer Strandberg, Baba Lybeck, Niklas Rosström och Humorgruppen KAJ.
Bildtext Glada stämningar backstage före konserten. Niklas Rosström (längst till vänster) är en av medproducenterna tillsammans med Lani Nordlund (längst till höger). På bilden bl.a humorgruppen KAJ, regissören Roine Söderlundh (längst bak) samt konferenciererna Baba Lybeck och Christoffer Strandberg.
Bild: Svenska Kulturfonden

En musikalisk injektion

Efter konserten som avslutades med stående ovationer efter den mäktiga version av sången Modersmål o fäders land där hela ensemblen medverkar, strömmar publiken ut ur konsertsalen, däribland direktören för Svenska Kulturfonden Leif Jakobsson.

- Det här var en verklig injektion av vår egen musikaliska kultur och musikskatt. Jag tror vi behöver det här i dessa tider då snålblåsten är alltför påtaglig ute i samhället.

leif jakobsson i minglet under pausen i musikhuset under svesska kulturfondens storsatsning spegling - 100 år av finlandssvensk musik gick av stapeln 11.3.2017
Bildtext Svenska Kulturfondens direktör Leif Jakobsson i vimlet under konserten.
Bild: Christoffer Ryhanen

På frågan vilken roll kulturen spelar med tanke på finlandssvenskarnas framtid, svarar Leif Jakobsson så här:

- En av de viktigaste elementen för att det finlandssvenska överhuvudtaget ska överleva är att vi har en levande kultur, någonting vi fått prov på här i kväll. Den för oss inte bara över språkgränserna här i Finland utan öppnar portar också internationellt.

Konserten Spegling - 100 år av finlandssvensk musik sändes direkt i Yle Vega (Arena-länk längre ner). På Yle Fem visas konserten den 17 april.

Program för Spegling - 100 år av finlandssvensk musik

Diskussion om artikeln