Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kommuner och städer kan kräva att få ärva

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 05:41.
6 femtio euros sedlar i rad
Bild: Henrietta Hassinen

Borgå stad får ungefär ett arv i året. Det handlar om Borgåbor som har avlidit utan arvingar.

I arvslagen finns en paragraf enligt vilken den kommun, där personen senast har bott eller ägt en fastighet, kan ansöka om att få en del eller hela arvet.

Kommunen eller staden ska visa på ett konkret sätt som pengarna ska användas på. Det ska handla om ett socialt eller kulturellt syfte.

I Borgå är det förvaltningsdirektör Outi Lehmijoki som gör ansökningarna om arvsrätt.

Det är stadens ledningsgrupp, som fattar beslut om vad pengarna ska användas till. En användnings plan ska finnas med redan i ansökan.

Pengar till studerandevård

Det senaste fallet där Borgå har ansökt om arvsrätt är ett par veckor gammalt. I den ansökan vill Borgå använda pengarna från arvet till att förbättra studerandevården vid olika läroanstalter.

Outi Lehmijoki vill inte precisera hur mycket pengar det handlar om i det senaste fallet, men det finns ingen minimisumma för när Borgå ska ansöka om ett arv.

- Några tiotals tusen euro räcker redan till mycket, säger Lehmijoki.

kvinna vid skrivbord
Bildtext Förvaltningsdirektör Outi Lehmijoki skriver stadens arvsansökningar.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

De flesta ansökningar godkänns

Alla ansökningar går inte igenom, men de flesta nog. I ett fall ägde personen stora fastighetsmassor som staten ville äga själv, i andra fall har det till slut hittats en arvinge.

Borgå skriver redan i ansökan vad pengarna ska användas till och om Borgå får arvet så är de öronmärkta just för det ändamålet.

Förvaltningsdirektör Outi Lehmijoki tycker att det är bättre att Borgå får arvet än att pengarna går till statens kassa.

- Kanske man har en bättre nytta av att det är Borgåborna som får någonting för de här pengarna.

Diskussion om artikeln