Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första träffen: Två motpoler möts då Merkel besöker Trump

Från 2017
Porträtt på USA:s tresident Donald Trump och tyska förbundskanslern Angela Merkel
Bildtext Hur går det då "den skräniga" möter "den sakliga"? President Donald Trump får besök av förbundskansler Angela Merkel på fredagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är ett möte som hela världen ser fram emot med stor spänning. Idag träffas USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för första gången. Egentligen skulle de två ha träffats redan i tisdags, men en snöstorm stoppade Merkels resa.

Det är två politiska världar som krockar. Å ena sidan president Donald Trump och det han står för. Det på gränsen till kaotiska och skräniga, med bland annat påhopp mot dagens gäst.

Å andra sidan förbundskansler Angela Merkel och det hon står för. Det ordnade, sakliga och för det mesta rätt tystlåtna.

Där Trump flera gånger har gått till direkt attack mot Merkel har hon valt att sällan kommentera, varken honom som person eller hans politik.

Nämnde inte ens Trump vid namn

Vid säkerhetskonferensen i München för några veckor sedan valde Merkel att inte ens nämna den amerikanske presidenten vid namn.

Den hittills enda öppna kritiken från hennes sida har gällt det planerade inreseförbudet i USA.

För Merkel som är van vid att hålla god min i svåra lägen är det här säkert en egenskap som kommer att sättas på prov också idag.

När de två nu träffas för första gången kommer varje rörelse och varje blick att tillmätas en viss betydelse.

För stor export

I sak kommer mötet sannolikt mest att handla om ekonomi och handelspolitik. Trump och hans administration ogillar den ojämna handelsbalansen mellan USA och Tyskland.

I dagens läge är värdet på de tyska varor som går västerut betydligt högre än värdet på de amerikanska varor som når Tyskland.

I reda pengar handlar det om en skillnad på nästan 50 miljarder euro och här vill man från amerikansk sida se ändringar.

Det finns nog plats för tyska bilar i New York.

― Angela Merkel

Man anser att Tyskland på konstgjord väg håller värdet på euron nere. Tyskland vägrar i det här skedet gå in för bilaterala förhandlingar och man hänvisar till att handelspolitiken hänger på EU och inte på Berlin.

– Det finns nog fortfarande plats för tyska bilar i till exempel New York. Visserligen drar vår export nytta av den svaga euron, men det här hänger ihop med besluten vid den europeiska centralbanken och inte på Tyskland, konstaterade Merkel vid säkerhetskonferensen i München.

USA har i alla fall hotat med nya importtullar och därför kommer Merkel till Washington med cheferna för Siemens och BMW i släptåg.

Deras uppgift är att intyga amerikanerna om att de tyska firmorna står för en hel del arbetsplatser i USA.

Finansministrarna möttes

Meningsskiljaktigheterna mellan USA och Tyskland var uppe till diskussion också igår då finansminister Wolfgang Schäuble träffade sin amerikanske kollega Steven Mnuchin.

Enligt Schäuble fördes samtalen i god anda och Mnuchin intygade under en gemensam presskonferens att Trump inte är ute efter att starta handelskrig.

Mnuchin är i Tyskland för att delta i ett finansministermöte för G20-länderna.

Vid mötet som inleds idag kommer ordförandelandet Tyskland att plädera för fortsatt frihandel.

Hur ser det ut med vänskapen?

På åtminstone en punkt hoppas den amerikanske presidenten att Merkel ska kunna ge svar på en del frågor.

Enligt en talesman för Vita huset hoppas Trump kunna ta del av Merkels erfarenheter när det gäller kontakten till Rysslands president Vladimir Putin.

Den ur tysk synvinkel viktigaste frågan är ändå att få någon som helst klarhet i hur relationerna länderna emellan kommer att utvecklas med Trump som president.

Den speciella vänskap som man i Tyskland så gärna talar om prövas nämligen hårt just nu och förtroendet för den nye presidenten är rekordlågt.

En opinionsundersökning från början av februari visar att sju av tio tyskar anser att man inte längre kan lita på USA.

Omvänt kan man säga att USA nu ses som endast snäppet mer pålitligt än Putins Ryssland.

Diskussion om artikeln