Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottlands försteminister kräver ny folkomröstning om självständighet

Från 2017
Uppdaterad 13.03.2017 15:00.
Nicola Sturgeon, premiärminister i Skottland
Bildtext Skottlands försteminister Nicola Sturgeon ber om lov för en ny folkomröstning om självständighet "eftersom läget kräver det."
Bild: GEOFFREY VAN DER HASSELT/ EPA

Skottland kommer möjligen att anordna en ny folkomröstning om självständighet på hösten år 2018 eller något senare.

Det säger Skottlands försteminister Nicola Sturgeon som säger att hon kommer att be regionens parlament om lov att anordna en ny folkomröstning efter Storbritanniens utträde ur EU.

Sturgeon tror också att Skottlands regionala parlament kommer att ge grönt ljus för en omröstning antingen på hösten år 2018 eller senast på våren år 2019.

Pundets värde sjönk genast efter Sturgeons uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

En knapp majoritet emot

Nya opinionsmätningar tyder på att omkring 45 procent av skottarna fortfarande stöder självständighet medan resten är emot, precis som år 2014 då skottarna röstade mot självständighet.

Enligt tidningen the Guardian är 49 procent för självständighet och en tredjedel av de tillfrågade är "öppna för diskussion."

En knapp majoritet av skottarna motsätter sig också en ny folkomröstning.

Theresa May säger nej

Storbritanniens premiärminister Theresa May sade förra veckan att hon inte går med på en ny folkomröstning, en åsikt som hon har upprepat vid flera olika tillfällen sedan hon tillträdde i fjol.

Mays talesman säger att en ny folkomröstning skulle vara splittrande och orsaka enorm ekonomisk osäkerhet under värsta möjliga tidpunkt.

Talesmannen sade också att allt tyder på att skottarna inte vill ha en ny omröstning.

Nordirland och Skottland för EU

Vid brexitomröstningen i fjol var en majoritet i England och Wales mot EU medan en klar majoritet i både Nordirland och Skottland röstade för medlemskap i EU.

Storbritanniens förhandlingar om ett utträde ur EU kan försvåras av beskedet om en möjlig ny folkomröstning i Skottland.

Den konservativa brittiska regeringen förmodas därför göra vad den kan för att motarbeta självständighet för Skottland.

Diskussion om artikeln