Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: Stor möjlighet att Halla-aho blir vald

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 07:50.
professor vid åa

Kimmo Grönlund som är professor i statskunskap vid Åbo Akademi säger att det nu blir en rejäl kamp om Sannfinländarnas ordförandeskap, efter måndagens besked om att Jussi Halla-aho ställer upp i ordförandevalet.

- Vi har ju kunnat ana att han skulle ställa upp eftersom han tidigare har signalerat det. Men nu är det ett faktum, och det betyder att Sampo Terho verkligen får kämpa för att bli ordförande, säger Kimmo Grönlund till Yle Nyheter.

Kimmo Grönlund beskriver Sampo Terho som en mer pragmatisk politiker. Som ordförande för riksdagsgruppen har han visat sig vara lojal gentemot partiledningen. Det här är något som Sannfinländarna behöver för att kunna samregera. Halla-aho framstår i sin tur som mer principfast.

- Hans egentligen enda stora princip är invandringsmotståndet och särskilt de antimuslimska åsikterna som han så gärna odlar. Terho som ordförande kunde garantera en fortsättning för Sannfinländarna i den nuvarande trepartiregeringen, medan valet av Halla-aho med stor sannolikhet skulle betyda regeringskris och Sannfinländarnas sorti.

Kan attrahera dem som är besvikna på partiets regeringsmedverkan

När Halla-aho höll sitt tal på måndagen sade han att det viktiga inte är att partiet sitter i regeringen utan det viktiga är att vara sin linje trogen.

- Det kan attrahera sådana sannfinländare som är besvikna efter att partiet gått med i regeringen och invandringspolitiken inte har blivit hårdare än vad den har blivit under den här regeringen. Men Halla-aho vill stänga gränserna och ha kontroll. Och där finns hans charm gentemot de potentiella väljarna. Därför tycker jag att det är väldigt svårt att förutspå hur det kommer att gå i den här kampen, för han kan mobilisera sådana sannfinländare som normalt inte skulle resa till en partikongress.

Tror du att Halla-aho har gjort en sådan analys att partiet är tudelat och att han har något att vinna, att han har en chans?

- Onekligen är partiet tudelat och givetvis har han en chans. Och om det är något vi har lärt oss under det senaste året av brexit och valet av Trump så är det att inte alls komma med tvärsäkra prognoser om hur det kommer att gå i ett val. Jag tror att Halla-aho har en stor chans att bli vald.

Med tanke på framtiden för regeringen Sipilä med Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna Sampo Terho ett säkert val som inte rubbar leden, menar Grönlund. Halla-aho däremot skulle högst antagligen innebära en regeringskris.

- Jag har svårt att tro att Halla-aho skulle vilja sitta i en regering med ett dylikt regeringsprogram som vi nu har. Sipilä har sagt att han inte vill ha nya regeringsförhandlingar och jag har svårt att tro att Samlingspartiet skulle vilja sitta i en regering med ett parti som leds av Jussi Halla-aho. Min tippning är att regeringen faller om Halla-aho blir vald.

Kimmo Grönlund intervjuades av Bengt Östling.

Artikeln korrigerad 13.3.2017 kl 15:32 Halla-aho sade inte ordagrant att det viktigaste är att "partiets ideologi hålls ren". Hänvisningen korrigerad till: När Halla-aho höll sitt tal på måndagen sade han att det viktiga inte är att partiet sitter i regeringen utan det viktiga är att vara sin linje trogen.