Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Skydda ögonen i vårsolen

Från 2017
Uppdaterad 18.03.2017 10:50.
En flicka håller i ett par solglasögon mot solen.
Bildtext - När solen går upp och ner är exponeringen för ögat som störst, säger ögonläkare Emma Brusquini.
Bild: Creative Commons/Picjumbo

Det är viktigt att skydda ögonen från solens starka strålar. För den som önskar vara trendig är det färger, former och fina detaljer som gäller i vårens och sommarens solglasögonlook. Viktigast är dock att solglasögonen är CE-märkta och har ett tillräckligt UV-skydd.

Vi är ofta noga med att skydda vår hud från solljus, men glömmer ibland bort att det är viktigt att också skydda ögonen. Och när det gäller att skydda ögonen får vi tänka på ett litet annat sätt än med huden. Mitt på dagen då UV-strålningen är som störst är de facto inte den tidpunkt då ögonen behöver solglasögonen som mest.

- Ögonen är riktade horisontellt och skyddade av ögonhålan och ögonbryn under dagen då solen står högt på himlen. På morgon och kväll när solen ligger lågt är det viktigast att använda solglasögon eftersom vår blick är horisontell, säger Emma Brusquini specialiserande ögonläkare vid Vasa Centralsjukhus.

Passa upp med hav och snö!

Ljuset förstärks i en reflekterande miljö, exempelvis snö och hav är bakgrunder som gör att ljuset och UV-strålarna reflekteras starkt. I en snöig miljö kan man råka ut för så kallad snöblindhet.

- Hornhinnan kan få en akut skada av starkt solljus i en miljö med snö. Det blir en solbränna på hornhinnan som leder till att man får rinnande öron och kraftig ögonvärk. Oftast går det om efter ett dygn, säger Brusquini.

Forskning har också visat att exponerande för solljus kan leda till bland annat gråstarr. Efter långvarig vistelse i mycket stark solljus kan ögat få en akut grumling i linsen som syns en vecka efter exponeringen.

- Den samlade kroniska ljusexponeringen under livet tillsammans med andra faktorer avgör om man får gråstarr i livet, men solljuset är en bevisad riskfaktor för att utveckla det, säger Brusquini.

Ögonläkare Emma Brusquini vid sitt skrivbord.
Bildtext Specialiserande ögonläkare Emma Brusquini säger att solglasögon av dålig kvalitet gör mera skada än nytta.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Titta inte mot solen!

Brusquini påminner att ingen ska titta rakt mot solen. Gör man det kan man nämligen skada gula fläcken, en oersättlig del av näthinnan. Den gör att vi kan läsa, eller ens urskilja bokstäver i en text.

- UV-ljuset kommer i en mindre del in till näthinnan och gula fläcken. Gula fläcken är helt exponerad eftersom det är den del av ögat som fixerar emot ljus. Tittar man på solen kan man få en brännskada och ett bestående ärr i gula fläcken. Det kan leda till åldersförändringar i gula fläcken, säger Brusquini.

Barn har känsliga ögon

När det gäller små barn är det viktigt att komma ihåg att små ögon är extra känsliga för solljus. Det är bra att använda solglasögon eller solhatt på barn. Barn som sitter i barnvagn kan med fördel svängas så att de inte sitter i direkt solljus.

- Barn har väldigt klar lins och ljuset absorberas mer. De har fem gånger så stor risk att utveckla grumlingar, säger Brusquini.

Solglasögonen ska för såväl barn som vuxna vara CE-märkta och hade ett tillräckligt UV-skydd. Ett tillräckligt UV-skydd är den viktigaste egenskapen i ett par solglasögon, och då är det viktigt att tänka på att bågarna ska vara tjocka så att ljuset inte kan tränga in från sidan.

- Solglasögon med ofullständigt UV-skydd rekommenderar jag inte. Då är det bättre att vara utan solglasögon eftersom pupillen drar ihop sig naturligt och man kisar med ögonen. Använder man för dåliga solglasögon släpper ögat in flera skadliga stålar än vad det skulle göra på egen hand, säger Brusquini.

Solglasögon i varierande form och färg utspridda på bord.
Bildtext Den som gillar att sticka ut har många solglasögon att välja mellan våren 2017.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Runda former och färgat glas

För trendspanaren gäller starka färger, former och fina detaljer i solglasögonlooken våren och sommaren 2017.

- Det är mycket runt, klassiska former från 40-, 50-, 60- och 70-talen. Färgade spegelytor är trendiga likaså gradualfärgning där linsen skiftar i olika nyanser. Platta linser är också trendniga. Det finns färger i alla regnbågens färger, säger optiker Kristian Isaksen.

Klassiska svarta och bruna solglasögon säljer också alltid bra. För tillfället är en rundare form populärare än fyrkantiga.

När det gäller barn och solglasögon tipsar Isaksen om solglasögon med mjuka bågar och att glasögonen ska passa väl just i det tillfället de används.

- Det lönar sig inte att köpa solglasögon med växtmån, utan solglasögonen ska sitta bra då man köper dem.

Optiker Kristian Isaksen framför ställning med solglasögon.
Bildtext Optiker Kristian Isaksen tycker att den viktigaste egenskapen i ett par solglasögon är UV-skyddet..
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln