Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sacred Dimension i Turku Bandstand 2017-final

Från 2017
Sacred Dimension från Hangö har bland annat uppträtt i Hapsal i Estland.
Bildtext Sacred Dimension.
Bild: Sacred Dimension

Sacred Dimension är ett av sex band som på lördag tävlar i finalen i Turku Bandstand 2017. Bandet, med medlemmar från Hangö och Åbo, spelar melodisk metall.

- Det är roligt att få vara med i en sådan här tävling, säger Sebastian Lindström. Vi har en bra fiilis, har fått öva på våra låtar bra, så vi ska ge 120 %, som vi alltid gör.

Bandet har spelat ihop i cirka tio år och har spelat på många ställen. En gång tidigare har Sacred Dimension deltagit i en tävling, 2015 i Hard Rock Rising i Helsingfors, då man vann hela tävlingen.

- Vi känner ingen press, utan vi försöker visa det bästa möjliga av oss och se hur långt det räcker.

Sebastian Lindström, Tony Helander, Sebastian Wickman och Oscar Cavonius finns både i Hangö och Åbo, men på grund av arbete och andra uppdrag har det blivit mer och mer resor till Åbo. Därför känns det inte som att spela på bortaplan.

I den 21:a Turku Bandstand-tävlingens final i Logomo uppträder sammanlagt tre metallband, fast Naslow och Ghostwood Lights, spelar helt annan metall än Sacred Dimension. De tre andra banden är T4nkk1:D (eller ”Tankki”) som rockar på finska, Uusimusta som rappar och The Henchmen’s Alliance som spelar hårdrock.

Funderglade uppträder på Turku Band festival.
Bildtext Turku Bandstand 2017.
Bild: Melissa Damberg/Åbo stad.

De sex banden har gått till final via kvaltävlingar i Åbo under vintern. I tävlingen ska banden komma från ett område innanför cirkeln Åboland-Salo-Forssa-Letala. Tre fjärdedelar av bandets medlemmar ska vara under 30 år, de ska framföra eget material och de får inte ha ett gällande skivkontrakt.

Vinnaren i Turku Bandstand 2017 får ett studiopaket med inbandningar. Från tävlingen får 4-5 band dessutom möjlighet att vara med i Turku Rock Academy. Med hjälp av yrkesmusiker erbjuder rockakademin råd, stöd, gratis studiotid, föreläsningar och mentorskap för unga band. Via rockakademin har flera band också fått spela exempelvis på Ruisrock.

Diskussion om artikeln