Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svenska och finska mbi i Hangö fusioneras

Från 2017
Konsttillbehör i Mbi i raseborg
Bildtext År 2012 var nämnden för kultur- och medborgarverksamhet i Hangö inte för en sammanslagning av medborgarinstituten, men nu har vinden vänt.
Bild: Yle/Minna Almark

Svenska medborgarinstitutet och finska kansalaisopisto i Hangö blir ett enda medborgarinstitut. Det föreslår nämnden för kultur- och medborgarverksamhet efter att frågan har diskuterats med personalen.

Eftersom förändringen främst blir administrativ ser personalen inget hinder med att fusionera de båda instituten.

Tanken med sammanslagningen är att administrationen ska löpa smidigare och att personalen ska få mera tid att arbeta med kursutbudet. Som en fördel ser staden också satsningen på tvåspråkig verksamhet.

Gemensam rektor

Hangö svenska medborgarinstitut och Hangon suomalainen kansalaisopisto har redan nu ett tätt samarbete. Instituten har både gemensam rektor och gemensamma lokaler.

Instituten behöver nu en ny rektor efter att rektor Eija Rosvall går i pension i augusti. Nämnden för kultur och medborgarverksamhet har anhållit av stadsstyrelsen om tillstånd att ledigförklara tjänsten genom intern rekrytering.

Nämnden för kultur- och medborgarverksamhet föreslår att medborgarinstituten fusioneras i samband med att stadens förvaltningsstadga revideras. Frågan går nu vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.

Diskussion om artikeln