Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jan Sundberg: Finsk-nationalistiska krafter inom Sannf ökar oberoende av efterträdare

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 07:55.
Jan Sundberg är professor i statskunskap vid HU.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Oberoende av om det är Sampo Terho eller Jussi Halla-aho som blir Sannfinländarnas nästa ordförande, så kommer partiets karaktär att ändra och bli mera finsk-nationalistisk, säger Jan Sundberg, professor i statslära vid Helsingfors Universitet. Då Soini avgår sker det en klar markering.

Vilka är skillnaderna mellan Jussi Halla-aho och Sampo Terho?

Den ideologiska skillnaden är inte väldigt stor, men det finns skillnader i deras profiliering. Halla-aho har tydligt profilerat sig i frågor som gäller invandring, flyktingar, svenskan och EU-frågor. Också Terho talar om samma saker, men Halla-aho har vassare betoningar. Vi ska ändå inte överdriva skillnaderna mellan dem.

Halla-aho kan sköta sig i det politiska finrummet, men plötsligt kan han komma med uttalanden som går stick i stäv med det regeringen omfattar.

Om Halla-aho blir ordförande, i vilken riktning går partiet?

Det blir en avsevärd skillnad till det parti Timo Soini har lett. Soini har hållit ihop den brokiga skaran av väljare. Med Halla-aho eller Terho blir profileringen en annan. I opinionsmätningarna har partiet backat, men det finns ändå en kärna av medlemmar som är främlingsfientliga och rent rasistiska. Det är klart att de här får mera vatten på sin kvarn, och de kommer att uppmuntras av Halla-aho - men också av Terho.

Vilka är Halla-ahos chanser att bli vald?

Det är svårt att säga. Inom Sannfinländarna har de ett speciellt system, så att alla de som är medlemmar kan komma till partikongressen och får rösta. Det gör att det blir en stor osäkerhetsfaktor. Olika läger kan mobilisera sina anhängare och det är väl det som avgör.

Jag ser ändå inte så väldigt stor skillnad mellan vem av dem som blir vald. Det sker en klar markering när Soini avgår. Partiet kommer att få en starkare finsk-nationalistisk karaktär än vad det har nu. De krafterna i partiet får en betydligt starkare ställning än tidigare.

Om man spekulerar, så visst ger det en ganska märklig bild av Finland att ha Terho eller Halla-aho som utrikesminister. Det ger också en farlig bild.

Vad kommer Sannfinländarnas nya ordförande att betyda för regeringen och samarbetet där?

Det är inte självskrivet att en partiordförande ska ha en ministerportfölj, men det vanliga i Finland är att man gör på det sättet. Soini har meddelat att han vill fortsätta som utrikesminister, men inte är det ändå omöjligt att Halla-aho gör anspråk på den posten.

Hittills har regeringen gjort det enkelt för sig och ansett att det är en intern sak för partiet vilka personer som är ministrar och regeringen godkänner det. Jag tror inte att regeringen faller, för man har satt så mycket i blöt för den stora social- och hälsovårdsreformen. Det finns också annat som varken Centern eller Samlingspartiet vill riskera.

Men om man spekulerar, så visst ger det en ganska märklig bild av Finland att ha Terho eller Halla-aho som utrikesminister. Det ger också en farlig bild. Vi ska minnas att Halla-aho kan sköta sig i det politiska finrummet, men plötsligt kan han komma med uttalanden som går stick i stäv med det regeringen omfattar.

Diskussion om artikeln