Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borgmästarens hälsning till Trumps klimatskeptiker: Titta ut genom fönstret!

Från 2017
Uppdaterad 24.03.2017 22:03.
Borgmästaren Mayra Peña Lindsay vid stranden i Key Biscayne i Florida.
Bildtext Borgmästaren Mayra Peña Lindsay vid stranden i Key Biscayne, söder om Miami i Florida.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

I Floridas översvämningsdrabbade kuststäder ser invånarna tydligt att havsnivån stiger. Borgmästaren Mayra Pena Lindsay välkomnar klimatskeptikerna i Washington på studiebesök.

På en ö söder om Miami Beach i Florida ligger välbärgade Key Biscayne, en tropisk oas med 13 000 invånare. Här är gatorna kantade av palmer och de eleganta stenhusen är omgivna av välskötta trädgårdar.

Joan Gill Blank bor i ett höghus vid stranden. Det är vårvinterväder med tjugofem grader i skuggan och från balkongen på tionde våningen är utsikten magnifik - hav, hav, hav så långt ögat kan nå.

- Det här är Atlantens paradisö, säger Joan Gill Blank.

Joan Gill Blank har en fantastisk utsikt över havet från sin lägenhet på tionde våningen vid stranden i Key Biscayne.
Bildtext Joan Gill Blank säger att när man bor nära havet börjar man också följa med havets förändringar.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Bekymrad över förändringar

Men trots skönheten är havet också en obarmhärtig fiende som hotar att förstöra idyllen. I Key Biscayne och andra kuststäder i Florida har invånarna på senare år märkt att havet under högvatten klättrat allt närmare.

- Jag har följt med allt som jag bara kunnat, vilka förändringar som äger rum. Jag är väldigt bekymrad över det och jag har varit bekymrad i några år, säger Joan Gill Blank.

Utsikt från balkongen på tionde våningen i Key Biscayne.
Bildtext Utsikt över Atlanten.
Bild: Yle/Andreas Zernell

Garage och trädgårdar under vatten

Joan Gill Blank flyttade till ön på 1950-talet och har sett att havsnivån stigit. Vägar, trädgårdar, garage, företag och hus nära havet drabbas oftare av översvämningar än förr.

Just den här dagen är vattennivån låg och allt ser harmoniskt ut. Men alla som bor i kuststäderna i Florida vet hur snabbt det kan förändras.

- Översvämningar på vägar, översvämningar på folks gårdar, företag, parkeringshus. Det har blivit ett riktigt otyg, säger professor Brian Soden.

Miamiuniversitetets institut för marin och atmosfärisk vetenskap ligger vid havet.
Bildtext Institutet ligger några kilometer från Key Biscayne
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Dramatiska tidvatten

Brian Soden är forskare vid institutet för marin och atmosfärisk vetenskap vid University of Miami.

Han pekar på sandstranden nedanför, ungefär tio meter från havet, och visar hur högt upp havet stiger numera.

- När havsnivån är som högst är stranden helt försvunnen. Vattnet kommer upp ända till husgrunden här. Så det är en väldigt dramatisk förändring, inte bara här utan i alla låglänta kustområden, säger professorn.

Professor Brian Soden utanför sitt arbetsrum på Miamiuniversitetet.
Bildtext Professor Brian Soden utanför sitt arbetsrum på University of Miami.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Solskensöversvämning

Forskare i hela världen är överens om vad de stigande havsnivåerna beror på: den globala uppvärmningen. Den smältande landisen ökar vattenmängden. Och när havsvattnet blir varmare expanderar det. På grund av Floridas låglänta läge är förändringen särskilt synlig just här.

- Översvämningarna som vi upplever kallas för soliga dagars översvämningar. Så det är inte förknippat med regn eller stormar. Det handlar bara om att havsnivån stigit, säger Brian Soden.

Det händer året om, men är värst på hösten, då tidvattnet är som högst.

Förekomsten av solskensöversvämningar har ökat på senare år. Brian Soden åker runt och föreläser i kuststäderna för att hjälpa lokalbefolkningen att anpassa sig till höjningarna av vattennivån.

Förutom att han verkar som forskare på unversitetet jobbar han nämligen också på företaget Coastal Risk Consulting.

- Vi förser människor, företag och städer med information om vilka områden som riskerar att råka ut för översvämningar, och hur den här risken kommer att förändras över tid.

Havet syns överallt när man kör till Key Biscayne i Florida.
Bildtext Bron från fastlandet i Florida till Key Biscayne byggdes år 1947.
Bild: Yle/Andreas Zernell

Vill skydda sin egendom

Företaget har utvecklat ett översvämningsindex som redan nu används till exempel då folk ska köpa eller sälja ett hus i låglänta områden nära stranden. Det är viktigt att veta om huset har ett sårbart läge med tanke på översvämningarna.

I Key Biscayne är det fullt hus i festsalen i en av stadens skolor när Brian Soden och de andra experterna ska tala. Det är många som är intresserade av att höra hur de ska skydda sina hus. Flera har hört om hur det varit på andra orter, att huspriserna på vissa utsatta lägen redan sjunkit på grund av översvämningarna. Invånarna vill skydda sin egendom.

Professor Brian Soen talar om hur man kan skydda sig för översvämningar för en fullsatt festsal i en skola i Key Biscayne.
Bildtext Professor Brian Soden talar om hur man kan skydda sig för översvämningar för en fullsatt festsal i en skola i Key Biscayne.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Strikta byggbestämmelser

I Key Biscayne är borgmästaren medveten om invånarnas oro. Nere vid stranden visar Mayra Peña Lindsay vad staden gjort för att skydda hus och gator från översvämningar. Key Biscayne har bland annat anpassat byggbestämmelserna till översvämningarna.

- Till exempel den där byggnaden är ett bostadshus men man kan inte bo på första våningen. Man kan gå igenom den men inte sova där. Vi kräver också att nya hus byggs längre upp på land, säger Mayra Peña Lindsay och pekar på ett av höghusen några tiotal meter från havet.

Höghus i Key  Biscayne i Florida.
Bildtext Invånarna bor högre upp. På grund av översvämningsrisken är det förbjudet att sova på första våningen i höghusen nära strandkanten i Key Biscayne.
Bild: Yle/Andreas Zernell

Pumpar som suger bort vattnet

Staden har dessutom satsat tiotals miljoner dollar av skattebetalarnas pengar för att skydda existerande vägar och hus från de stigande vattennivåerna. Man har byggt skyddsvallar på stränderna för att hindra vattnet från att rinna in och investerat i olika system för att få bort vattnet från gatorna.

- Vi har pumpar, injektionsbrunnar och ventiler som förhindrar återflöde, säger Mayra Peña Lindsay.

Gatorna i Key Biscayne är kantade av palmer.
Bildtext Staden har satsat miljoner på att bygga system som tömmer gatorna i Key Biscayne på vatten när översvämningen är ett faktum.
Bild: Yle/Andreas Zernell

Klimatskeptiker leder miljömyndigheten

Key Biscayne och andra städer vid Floridas kust har i åratal lobbat för att få också statligt stöd för sitt arbete men fått motstånd från framför allt republikanska klimatskeptiker i Washington. Nu har situationen försvårats ytterligare. Donald Trump har valt flera klimatskeptiker till sitt kabinett, bland annat leds miljömyndigheten EPA av klimatskeptikern Scott Pruitt.

Klimatskeptikerna tror inte att det huvudsakligen är människans utsläpp av växthusgaser som ligger bakom den globala uppvärmningen. Vissa klimatskeptiker bestrider också att någon global uppvärmning över huvud taget äger rum.

Pruitt har sedan han utnämndes anställt flera andra klimatskeptiker till EPA. För ett par veckor sedan upprepade dessutom Pruitt sin ståndpunkt att koldioxid inte är den primära orsaken till den globala uppvärmningen.

Forskaren Brian Soden tar inte ställning politiskt och uttrycker sig i diplomatiska tongångar. Men han säger ändå så här:

- Jag anser att politiska beslut ska fattas utifrån vetenskapliga fakta. Vetenskapen är väldigt tydlig här. Människan har orsakat att klimatet blivit varmare i ett halvt århundrade, och människan är dessutom den huvudsakliga orsaken bakom uppvärmningen.

Scott Pruitt går genom aulan i Trump Tower i New York.
Bildtext Scott Pruitt på väg till ett möte med Donald Trump i Trump Tower på Manhattan i New York.
Bild: EPA/JOHN TAGGART / POOL

Går inte att vänta

Mayra Peña Lindsay uppmanar klimatskeptikerna i Washington att komma på besök till Florida och se sig omkring - förändringarna i havsnivån är tydliga när man rör sig i kustområdena.

- Titta ut genom fönstret, gå ut genom dörren! Det sker redan förändringar!

Hon säger att invånarna i Key Biscayne står för alla möjliga politiska åsikter, men en sak har de gemensamt.

- Jag kan försäkra dig om att ingen i Key Biscayne är klimatskeptiker. Vi har republikaner och demokrater, och de är helt säkra på att klimatförändring existerar, att havsnivån stiger. Och att vi måste ta itu med det omedelbart.

Pojke står på stranden i Key Biscayne.
Bildtext I Key Biscayne har man också jobbat för att skydda stränderna mot erosion och översvämning genom att tillföra sand.
Bild: Yle/Andreas Zernell

Mikrokosmos av världen

I slutet av århundradet väntas vattenståndet vara över en meter högre än i dag. Då skulle stora delar av Key Biscayne vara under vatten.

Uppe på tionde våningen i höghuset vid stranden i Key Biscayne är Joan Gill Blank inte oroad för egen del. Men hon är bekymrad över att det finns politiker som inte tar hotet på allvar.

- Förhoppningsvis får vi ledare som börjar förstå. För vi talar om ett globalt problem. Även om vi bor på en liten ö är den här ön ett litet mikrokosmos av världen, säger Joan Gill Blank.

Hittegods från stranden har hängts upp på väggen.
Bildtext Hittegods från ett långt liv vid stranden hemma hos Joan Gill Blank.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Diskussion om artikeln