Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa slår rekord i fiberoptik

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 06:48.
Nya fiberanslutningar installeras i Lovisa
Bildtext När snön försvunnit fortsätter fiberinstallationerna.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Telekommunikationsbolaget LPOnets ambitiösa mål ser ut att kunna förverkligas. Redan nu finns tio gånger fler fiberanslutningar än koppartrådsanslutningar i Lovisa.

Om några år är Lovisa kanske Finlands första stad som helt har övergått från koppartråd (ADSL) till fiberoptik.

Den statistik som VD Gustaf Forsberg nyligen samlat ihop för följande balansbok, visar att tillväxten i antalet fiberanslutningen har varit speciellt kraftig det senaste året.

VD Gustaf Forsberg vill erbjuda optisk fiber till alla Lovisabor
Bildtext VD Gustaf Forsberg vill erbjuda optisk fiber till alla Lovisabor
Bild: Yle/ Peik Henrichson

- Nu har vi mer än 4 000 fiberanslutningar, samtidigt som antalet ADSL-anslutningar fallit ner till under 400, säger Gustaf Forsberg.

Det betyder att cirka en tredjedel av de 13 000 hushåll som har möjlighet att ansluta sig, redan har gjort det.

Andelen är exceptionellt hög för finska förhållanden, i synnerhet om man beaktar att fiberanslutningarna i Lovisa inte bara är dragna till byggnaderna utan ända hem.

LPOnets fiberstrategi mognade redan år 2007 då bolaget stod inför att uppslukas av DNA eller fortsätta som en självständig lokal operatör.

- Då beslöt vi att vi ville fortsätta som lokal operatör, och började funder på hur vi kunde konkurrera i framtiden, uttryckligen som en lokal operatör med fasta anslutningar i motsats till mobila anslutningar, säger Forsberg.

Inte mjölka gamla nät

År 2012 kom andelslaget sedan fram till det radikala beslutet att, i motsats till många andra telekombolag, helt fasa ut de tre gamla näten, det vill säga trådtelefonnätet, kabel-tv-nätet och ADSL-nätet.

De här tre näten fanns i två rent fysiska nät som helt kommer att försvinna senast år 2020.

- Vi kunde förstås ha fortsatt att kortsiktigt mjölka de existerande telekomnäten ytterligare några år, men vi avstod när vi såg hur brant neråt trenden för alla tre nät pekade, säger Forsberg.

Gustaf Forsberg visar hur telefoncentralerna såg ut på 1950-talet.
Bildtext Gustaf Forsberg visar hur telefoncentralerna såg ut på 1950-talet.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Centrum sist i turen

Som ett minne av 1950-talets trådtelefonnät, finns fortfarande en gammal kopplingscentral i LPOnets källare i Lovisa.
Som en kuriositet pekar Gustaf Forsberg på flera rader små sifferklossar som de anställda i kopplingscentralen hade till uppgift att avläsa för att räkna ut hur långa telefonsamtalen blev, och hur mycket de därmed kostade.

I Marby, Lappom, Haddom, Hommansby och Tjuvö har de gamla näten redan körts ner, och härnäst står Märlax, Valkom och Tessjö i turen.

Lovisa centrum hör till de sista orter där det gamla koppartrådsnätet avvecklas, men redan nu kan man ansluta sig till fibernätet även i Lovisa centrum.

- Vid stora teknikskiften står ett företag ofta inför valet att antingen "kannibalisera" sig själv, eller vänta på att en konkurrent kommer och äter upp marknaden, säger Gustaf Forsberg.

Kannibaliserade sin gamla marknad

LPOnet valde att "kannibalisera" sig själv, fastän det på kort sikt innebar att bolaget avstod från att pressa ut de sista vinsterna från kopparnätet.

- Många telekombolag har ju fortsatt att mjölka sitt kopparnät några år till, men vi räknade ut att det inte kunde bli lönsamt i längden, eftersom det hör till branschens natur att kostnaderna för det gamla nätet ständigt stiger ju färre kunder man har.

Har man miljontals gamla kunder, som de stora internationella telekombolagen, så kanske det fungerar, men inte för ett litet bolag som LPOnet i Lovisa, resonerade bolagsledningen redan för tio år sedan.

För de flitiga internetanvändarna är fördelen med optisk fiber uppenbara. Men hur är det med tv-programmen som man ju ändå kan se med antenn genom det markbundna tv-nätet? Även där finns visa fördelar, även om de är mer marginella.

- Fibernätet ger färre störningar i tv-signalen och ett mångsidigare kanalutbud, säger Forsberg. Och man behöver inte experimentera på vilken sida om åsen eller berget som signalen är bättre.

Stad för de kreativa

Det optiska fibernät som nu byggts ut, räknar man att ska hålla i cirka 50 - 100 år.

- Historiskt har ju bredbandsbusinessen varit sådan att priserna har hållits stabila, medan kapaciteten hela tiden ökat, i takt med att behoven ökar.

En trend som driver på utvecklingen är den allt högre videoresolutionen. Redan nu överförs väldigt mycket video i 4K-resolution, och om några år kan det bli aktuellt med 8K. Oavsett resolutionen ökar mängden video hela tiden i takt med att vem som helst till exempel kan vlogga, eller videoblogga med sin mobiltelefon.

Därför kunde Lovisa också bli en intressant småstad för människor som bor dyrt och trångt i Helsingfors, och jobbar inom så kallade kreativ yrken som behöver internetförbindelser med stor kapacitet, t.ex. filmskapare, grafiker och musiker.