Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bråk om ESC-representant - Ukraina kan förhindra Ryssland att delta i tävlingen

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 14:49.
Julia Samojlova
Bild: Eurovision

Säkerhetstjänsten i Ukraina SBU utreder som bäst om det finns en möjlighet att förbjuda Rysslands representant att delta i årets Eurovision Song Contest (ESC) som hålls i maj i Kiev.

Orsaken uppges vara Samojlovas konsert på den ockuperade halvön Krim sommaren 2015. Hon misstänks för att ha brutit mot ett ukrainskt beslut som innebär att utlänningar som besöker Krim måste ha ett specialtillstånd utfärdat av Ukraina för det.

Ryssland gav sent besked om deltagande

Ryssland meddelade i dag i sista minuten att landet deltar i årets Eurovision Song Contest.

Eftersom tävlingen hålls i Ukrainas huvudstad Kiev hade en del ryska politiker och artister på grund av det manat till bojkott av evenemanget.

Ryssland representeras av den 28-åriga sångaren Julia Samojlova, enligt beslut som fattats av den ryska tv-kanalen Kanal 1.

En talesman för Kreml försäkrar att det inte är någon provokation att skicka Samojlova till Kiev trots att hon har uppträtt på Krim.

Finalen i Eurovision Song Contest hålls den 13 maj. I dag är sista dagen som deltagarländerna kan meddela om sina bidrag.

ESC vanns i fjol av den ukrainska sångaren Jamala med en sång som handlade om deporteringen av Krimtatarerna under den sovjetiska diktatorn Josef Stalin.

Ryssland protesterade mot sången. Moskva ansåg den vara politisk och därmed emot ESC:s regler.

Krim ockuperades av Ryssland 2014. Ryssland har sedan dess stött ryska separatister i östra Ukraina i ett blodigt ukrainskt inbördeskrig.

Diskussion om artikeln