Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

14 miljoner amerikaner kan förlora sjukförsäkring 2018

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 07:38.
USA:s president Donald Trump under ett möte med företag inom sjukförsäkring.
Bildtext USA:s president Donald Trump har sagt att den nya hälsovårdlagen kommer att vara både billigare och bättre än Obamacare.
Bild: EPA/AUDE GUERRUCCI

Om republikanernas hälsovårdsplan förverkligas kan ungefär 14 miljoner amerikaner förlora sin sjukförsäkring redan under nästa år, framgick i en budgetanalys som publicerades under måndagen.

För en vecka sedan offentliggjorde republikanerna i USA:s representanthus sin plan för hur de vill ersätta de centrala delarna i hälsovårdsreformen Obamacare. Men då fanns ännu inga siffror som visade hur dyr planen skulle bli och hur den skulle påverka antalet försäkrade amerikaner.

Men i går kom siffrorna som många väntat på. Och det blev ett präktigt bakslag för Vita huset.

Dyrare premier

Det opartiska budgetkansliet i kongressen, CBO, har räknat ut att den republikanska hälsovårdsreformen leder till att antalet försäkrade om tio år är 24 miljoner färre än de hade varit under den nuvarande sjukförsäkringslagen Obamacare. Och redan nästa år kommer antalet oförsäkrade att öka med 14 miljoner.

Dessutom stiger premierna med 15-20 procent nästa år, även om de sjunker på längre sikt, med 10 procent under en tioårsperiod. Enligt rapporten kommer äldre amerikaner betala betydligt mer för sin sjukförsäkring än yngre amerikaner.

Budgetkansliets uträkningar kom också med goda nyheter ur ett republikanskt perspektiv. De visade att statens kostnader för sjukförsäkringen skulle minska med 337 miljarder dollar under en tioårsperiod.

Vita huset fördömde rapporten

Vita huset var snabbt ute och klandrade siffrorna.

- Vi motsätter oss kraftigt rapporten. Vi anser att vår plan kommer att täcka fler individer till ett lägre pris och ge dem de alternativ som de vill ha för den täckning de vill ha för sig själva och sina familjer, inte det som staten tvingar dem att köpa, sade hälsoministern Tom Price.

USA:s hälsominister Tom Price.
Bildtext USA:s hälsominister Tom Price.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Fördömandet var väntat. Vita huset och president Donald Trump har sedan förra veckan jobbat hårt för att övertyga republikanerna i kongressen att rösta för förslaget, och en rapport av det här slaget kan leda till att den bräckliga enigheten spricker.

Donald Trump lockade många missnöjda väljare att rösta på honom under valkampanjen med sitt löfte om att riva upp sjukvårdsreformen. Han har upprepade gånger sagt att den nya hälsovårdlagen kommer att vara både billigare och bättre än Obamacare.

Konservativa republikaner nöjda

Det är framför allt de moderata republikanerna som nu slits mellan sin lojalitet med partiet och sin omtanke om väljarna. Moderata republikaner har redan tidigare uttryckt sin oro för att den nya hälsovårdsplanen leder till att folk blir utan sjukförsäkring. Det kan vara svårt att förklara för väljarna på vilket sätt den nya hälsovårdslagen är bättre än det nuvarande systemet, Obamacare.

Däremot var många konservativa republikaner nöjda med siffrorna. För dem är inte idealet att så många som möjligt har en sjukförsäkring, utan att staten blandar sig i folks liv så litet som möjligt. De gläds alltså åt siffran som visar att försäkringen blir rejält billigare för staten under en tioårsperiod.

Tomma löften från presidenten

Demokraterna och olika branschorganisationer har kritiserat planen hårt sedan den offentliggjordes. Den demokratiska senatorn Chuck Schumer sade i går att rapporten borde fungera som ett stopptecken för republikanerna.

- CBO:s siffror visar hur tomma presidentens löften har varit, när han påstått att alla skulle bli försäkrade och att kostnaderna skulle sjunka, sade Schumer.

Diskussion om artikeln