Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Parlamentet: May får utlösa brexit

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 08:01.
Demonstranter utanför Westminsterpalatset på måndag kväll under parlamentssessionen. De kräver att EU-medborgare ska få stanna kvar i Storbritannien. 13.3.2017
Bildtext Demonstranter utanför Westminsterpalatset på måndag kväll under parlamentssessionen. De kräver att EU-medborgare ska få stanna kvar i Storbritannien.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Storbritannien har parlamentets båda kamrar nu kommit överens om att premiärminister May får lämna in ansökan om utträde ur EU - utan några tillägg från parlamentet.

Parlamentets överhus har tidigare den här månaden försökt ställa olika villkor för brexit. I början av månaden röstade de för ett tillägg i brexitlagstiftningen om att EU-medborgare som redan är bosatta i Storbritannien borde få stanna.

Ungefär en vecka senare röstade överhuset för parlamentets vetorätt gällande villkoren för utträdet ur EU.

Men nu är båda de tilläggen nedröstade - till premiärminister Theresa Mays och regeringens stora lättnad.

- Parlamentet har idag gett sitt stöd till regeringen i dess föresats att fortsätta med jobbet att lämna EU, konstaterade regeringens brexitminister David Davis.

- Vi står nu på tröskeln till de viktigaste förhandlingarna i vårt land under en hel generation, fortsatte han.

May har argumenterat kraftigt mot överhusets förslag till tillägg i brexitlagstiftningen. Enligt henne skulle de minska förhandlingsfriheten och möjligheterna till en bra uppgörelse med EU.

Brexitansökan lämnas inte in ännu idag

Tillägget om EU-medborgarnas rättigheter i Storbritannien röstades ner i underhuset med siffrorna 331 - 287. Tillägget om parlamentets vetorätt gällande brexit-villkoren röstades ner i underhuset med rösterna 335 - 287.

Därefter vek sig också majoriteten i överhuset för underhusets beslut.

Det innebär alltså att May får lämna in utträdesansökan när hon vill.

Först ryktades det att hon skulle göra det redan idag, tisdag, men källor vid Downing Street har uppgett bland annat för BBC att premiärministern kommer att vänta till slutet av månaden med att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget.

Stärkte skottarnas motiv för ny folkomröstning om självständighet?

Det brittiska parlamentets nya omröstningar om brexit-lagstiftningen kom bara några timmar efter att Skottlands försteminister Nicola Sturgeon hade meddelat att hon tänker ta initiativ till en ny omröstning om självständighet.

Enligt Sturgeon måste Skottland få hålla en ny folkomröstning när villkoren för det brittiska utträdet ur EU blir klara.

62 procent av skottarna röstade mot brexit och Sturgeon befarar en så kallad "hård brexit", det vill säga att Storbritannien också lämnar EU:s inre marknad.

Då det brittiska parlamentet nu gav May fria händer i brexit-förhandlingarna så tror många bedömare att det stärker Sturgeons motiv för en ny skotsk folkomröstning.

Enligt rapporter i flera brittiska medier planerar May att i så fall avvisa en skotsk begäran om en ny folkomröstning.

Diskussion om artikeln