Vad hände egentligen under förbudstiden?
Wasaspexet fösöker reda ut vad som hände under förbudstiden i Finland i årets föreställning. Förbudstiden var ju en väldigt "alkoholfri" tid i Finlands historia.
Wasaspexet är som vilken annan teatergrupp som helst, men med en liten twist. Under varje föreställning så kan publiken interagera med skådespelarna. Inte till den grad att publiken får äntra scenen, men de kan uppmana skådespelarna att göra något oväntat.
- Ett spex följer en röd tråd. Denna röda tråd tar många omvägar eftersom publiken under föreställningarna får ropa vad som helst till publiken. Dessa rop kan vara: ”omstart”, ”på tyska” eller ”mera fågelkvitter”. Hur skådespelaren sedan tolkar ropet är upp till var och en. Men om någon ropar mera närpesdialekt, så är tanken att skådespelaren ska fortsätta med teatern, men på närpesdialekt, säger regissör Thomas Hällund.
Smugglarkungar och tullare
Wasaspexets teaterföreställningar bygger ofta på en historisk händelse. De tolkar en händelse, men på sitt eget sätt. Tidigare teman som vasaföreningen byggt pjäser på är bland annat reaktorolyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl, seriemördaren Jack the Ripper och pilbågsskytten Robin Hood. Detta år föll valet på inhemska händelser.
- Valet var lätt detta år. Många gånger har det diskuterats att Wasaspexet borde behandla förbudstiden, och nu blev det så, säger Wasaspexets direktör Josephine.
Förbudstiden varade 1919-1932 i Finland och under denna tid var försäljning och konsumering av rusdrycker totalförbjudet. På grund av förbudet så smugglades det enorma mängder alkohol in i landet. En av dessa smugglare var smugglarkungen Algoth Niska.
- Våra manusgrupp har tagit reda på massor med fakta om förbudstiden. Algoth Niska är en av karaktärerna i pjäsen. Pjäsen kretsar runt Algoth Niska och smugglaren Hjalmar Mäkelä, säger Thomas.
Eftersom smugglingen var olaglig blir Niska och Mäkelä jagade av lagens långa arm. De som jagar smugglarkungarna är tulltjänstemännen Johnny Vandrare och Jim Böna.
- Det blir en humoristisk tolkning av förbudstiden helt enkelt. Ett organiserat kaos av Wasaspexet i den finlandssvenska skärgården, säger Josephine.
Förutom ovan nämnda karaktärer så hittas statsminister Svinhufvud i pjäsen när han fiskar röster bland skärgårdsborna, Dollar-Hanna som äger handelsboden i skärgården och Sandra Alko som är emot allt som har med alkohol att göra.
”Hoppas ingen börjar gråta!”
Premiären är ikväll på Ritz i Vasa. När direktören Josephine och regissören Thomas svarar på hur det känns inför premiären är svaren väldigt olika.
- Jag är jättelugn. Allt känns riktigt bra, säger Josephine.
- Jag är oerhört nervös. Nu är min uppgift avklarad, nu kan jag inte påverka mera och får lov att sitta tyst i publiken, säger Thomas.
Vad är då det värsta som kan hända?
- Elavbrott, säger Thomas.
- Att någon börjar gråta. Tänk om någon blir så nervös att de brister ut i gråt på scenen, säger Josephine.
Föreställningar:
På Ritz i Vasa: 14.4, 16.3, 18.3 och 11.4.
Åbo: 24.3
Ekenäs: 25.3
Luleå: 8.4