Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Insändare: Bra med pålitliga och kvalitativa medier

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 10:43.
Insändare
Bild: Yle

På insändarplats i Vasabladet (1.3) kritiseras Yle för att tillåta anonyma kommentarer på webben. Svenska.yle.fi:s programchef Mattias Erkkilä svarar.

Insändare: Bra med pålitliga och kvalitativa medier

HSS-Media förtjänar ett stor erkännande när inläggen och kommentarerna på nätet härefter ska vara namnförsedda, liksom de länge varit i de flesta tryckta tidningarna.

Beslutet kommer ju 20 år för sent, men bättre sent än aldrig. Den anonyma vulgär- och hatdebatten förgiftar klimatet i vårt samhälle varje dag. Politisk populism och ansvarslöshet frodas i det klimatet. Med sin slattriga linje har massmedierna bidragit till den här negativa utvecklingen. De kommersiella medieföretagen tillåter anonyma inlägg i tron att man lättare kan hålla prenumeranterna, vilket det knappast finns belägg för. Varför public service-företaget Yle, som ju finansieras av oss skattebetalare, fortfarande tillåter anonyma inlägg är totalt omöjligt att förstå.

Alla massmedier, som vill framstå som kvalitativa och pålitliga, boorde nu följa HSS-Medias exempel.

De finlandssvenska massmedierna är också värda ett stort erkännande för det ökande samarbetet, senast manifesterat i rapporten om de homosexuella och den Lutherska kyrkan. Lokal information är naturligtvis viktig, men samtidigt behöver vi alla bredare utblickar, om Svenskfinland, vårt land och omvärlden.
Också här kunde besluten ha kommit 25 år tidigare, men - igen - bättre sent än aldrig.

Redan i början av 1990-talet kunde den, som ville, se att en stor strukturell förändring av massmedierna, också våra finlandssvenska, var på kommande. Konservativa redaktioner kämpade emot utvecklingen tills verkligheten för länge sedan körde förbi dem.

I 1930-talets Nazityskland försåg Hitler familjerna med radioapparater i syfte att monopolisera informationen. Vi vet vart det ledde. I Ryssland, också i EU-länder som Polen och Ungern, och nu senast i USA ser vi samma utveckling. Vi som vill slå vakt om demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättssamhället måste modigare och tydlgare försvara de här värdena. Spåren från historien borde vara tillräckligt förskräckande.

Oberoende, faktasökande och kvalitetsmedvetna massmedier är en av grundpelarna i våra öppna samhällen i västvärlden. Nu behöver vi sådana mer än på länge, och då måste de också försvaras. Deras försvar kan emellertid inte vara kritiklöst. Också de är makthavare som begår misstag och står för överdrifter.

Ju snabbare massmedierna inser att sajter på nätet aldrig kan överträffas ifråga om populism, ytliga sensationer, personliga påhopp och grundlöst felsökande, dess bättre.

En god följd har vulgärdebatten fört med sig. Medier som vill uppfattas som seriösa börjar inse att att en tydlig gräns mot vulgärdebatten behövs.

Där är HSS-Medias beslut en välkommen överraskning.

Ole Norrback

Den här insändaren publicerades i Vasabladet 1.3.2017.

Svar: Yle svarar Norrback

På Svenska Yle har vi som mål att alla känner sig välkomna att delta i debatten på våra webbsidor. Vi utgår också från att kommentarerna är en tjänst för hela vår publik, alltså också för dem som bara vill läsa.

Diskussionerna i kommentarsfältet på Svenska.yle.fi är sakliga och tonen god. Detta är möjligt främst tack vare våra goda debattörer men delvis också på grund av att vi förhandsmodererar kommentarerna strängt. I modereringen följer vi vår kommentarspolicy, där vi till exempel kräver att skribenten håller sig till sak, skriver kort och koncist, håller god ton och låter bli att upprepa saker som redan finns i den tråd där kommentaren skrivits.

Det finns alltså ingen vulgärdebatt att åtgärda och därmed upplever vi inte heller ett behov att begränsa till exempel anonyma kommentarer. Anonymitet är förstås inget vi strävar efter men kan ibland vara nödvändig. Det är också i samhällets intresse att publiken kan delta utan att vara tvungen att avslöja sin identitet - i synnerhet när det är fråga om en mindre grupp eller ort.

Samtidigt är det värt att påpeka att det inte finns några bevis på att visad identitet automatiskt skulle leda till en högklassig debatt. Vi vet alla att folk kan bete sig på väldigt olika sätt på till exempel Facebook med eget namn och ansikte.

Ytterligare ett problem är att identitet på nätet inte är någon enkel nöt att knäcka. Man kan till exempel skapa en Facebook-profil med vilket namn som helst.

I kommentarsfältet på Svenska.yle.fi erbjuder vi möjligheten att logga in med Yle Profil. Vi utvecklar kommentarsfunktionen hela tiden och borde kunna erbjuda mera funktionaliteter för Yle Profil-användarna senare i år.

Man får gärna ta kontakt med oss direkt och ge respons. Eller så ses vi i vårt kommentarsfält, vi svarar på alla frågor ni skickar oss.

Mattias Erkkilä
programchef, Svenska.yle.fi

Det här svaret publicerades i Vasabladet 9.3.2017.

Den här artikeln har 21.3.2017 uppdaterats med Ole Norrbacks insändare i Vasabladet 1.3.2017.

Diskussion om artikeln