Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor testamenterade jättesumma till Helsingfors universitet - en total överraskning

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 11:49.
Helsingfors universitets huvudbyggnad vid Senatstorget
Bildtext Helsingfors universitets huvudbyggnad.
Bild: Yle/Touko Yrttimaa

En tidigare professor har gett Helsingfors universitet en testamentdonation värd över fyra miljoner euro. Ingen kände till det här, säger Anne Ala-Pöllänen som är ansvarig för medelanskaffning vid universitetet.

Den rekordstora donationen har testamenterats av Maija Lehtonen som gick bort 2015. Hon var professor i allmän litteraturvetenskap och estetik vid universitetet.

- Det är lite märkligt, ingen här visste om att hon tänkte ge en sådan här donation. Det kom som en överraskning, säger Anne Ala-Pöllänen.

Lehtonen har testamenterat sin egendom till de humanistiska vetenskaperna vid universitetet. I enlighet med Lehtonens vilja kommer donationen att stöda bland annat forskning inom finsk och fransk litteratur, det franska språket och fransk historia.

- Fast hon hos oss var professor i litteraturvetenskap och estetik så älskade hon franska.

Troligtvis den största enskilda donationen någonsin

Testamentet på över fyra miljoner är så vitt man vet den största enskilda donation som Helsingfors universitet någonsin tagit emot.

- Visst får vi en del privata donationer men att det handlar om sådana här miljonbelopp är väldigt ovanligt, säger Ala-Pöllänen.

Sammanlagt har Helsingfors universitet över 40 miljoner euro i donationsmedel. Ungefär en tredjedel av det kommer från privata donationer.

Diskussion om artikeln