Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland uppges ha specialenheter i Egypten redo att ingripa i kaotiska Libyen

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 13:15.
Milismän utanför Ras Lanuf söker skydd då en granat exploderar nära dem
Bildtext Ryssland blandar sig allt mer i det kaotiska inbördeskriget i Libyen. Dessa milismän flyn undan en granat i striden om oljeterminalen i Ras Lanuf
Bild: EPA/KIM LUDBROOK

Ryssland har blivit allt mer aktivt i det blodiga inbördeskriget i Libyen som spiller över till grannländer och även Europa

Ryssland lär nu ha placerat ut specialstyrkor i Egypten som också har varit militärt aktivt i sitt västra grannland.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att minst ett tjugotal ryska soldater och obemannade drönare har placerats i den egyptiska flygbasen Sidi Barran som ligger i öknen ett hundratal kilometer från den libyska gränsen.

Reuters säger sig ha intervjuat flera anonyma militärkällor i Egypten och USA, men både Egypten och Ryssland har bestämt dementerat uppgifterna.

- Det finns inga utländska soldater från något utländskt land på egyptisk mark. Det här är en fråga om suveränitet, säger armétalesmannen Tamer al-Rifai.

Kan ingripa i Libyen

De ryska soldaterna har placerats i Egypten för att vid behov snabbt kunna ingripa i Libyen, skriver Reuters.

Ryssland lär också ha använt en annan egyptisk flygbas för militära transporter till Libyen i början av året.

USA har inte velat kommentera uppgifterna officiellt, men anonyma amerikanska och egyptiska militärkällor gav detaljerade beskrivningar av rysk militär aktivitet i både Egypten och Libyen.

Reuters avslöjade förra veckan att en privat rysk säkerhetsfirma hade beväpnade män i östra Libyen med den ryska regeringens samtycke.

De ryska säkerhetsexperterna lär bland annat ha röjt undan minor på begäran av den omstridde generalen Khalifa Haftar.

Ex-generalen Khalifa Haftar har utnämnt sig själv till överbefälhavare för regeringsstyrkorna men islamisterna befarar att han försöker bli en ny auktoritär ledare som Muammar Ghadafi
Bildtext Ryssland, Egypten och Förenade Arabemiraten har öppet uttryckt sitt stöd för general Khalifa Khaftar
Bild: EPA/MOHAMMED ELSHAIKY

Öppet stöd för Khaftar

Khalifa Haftars styrka LNA (Libyan National Forces) som bygger på landets gamla armé och flygvapen, kontrollerar stora delar av östra Libyen och landets näst största stad Benghazi.

Khaftar som främst har kämpat mot islamistrebeller, stöds också av en av de två rivaliserande regeringarna i Libyen.

Hans krigslycka har i alla fall vänt på sistone; islamister har angripit oljeterminaler som Khaftar kontrollerar och han förlorade nyligen den viktiga oljehamnen i Ras Lanuf.

Nya strider har också blossat upp i Benghazi där Khaftar redan hann hävda att islamisterna hade drivits ut.

Båt med flyktingar kapsejsade utanför Libyen
Bildtext Inbördeskriget i Libyen har också bidragit till flyktingkrisen vid Medelhavet. Omkring en miljon migranter väntar i Libyen på en chans att ta sig över till Europa
Bild: ITALIAN NAVY / HANDOUT

Ryssland har allt mer öppet uttryckt sitt stöd för Khaftar som i tiderna tjänstgjorde under diktatorn Muammar Ghadafi innan han ansökte om politisk asyl i USA i slutet av 1980-talet.

Ryssland har varit aktivt i Libyen ända sedan Ghaddafis dagar då ryska experter hjälpte till med att bygga upp den libyska oljeindustrin.

Ryssland motsatte sig också den internationella militärinterventionen i Libyen år 2011 som ledde till Ghaddafis fall och förnedrande död i rebellernas händer.

USA, Ryssland till kamp mot libyska islamister?

Khaftar besökte nyligen ett ryskt hangarfartyg i Medelhavet för att diskutera politiskt och militärt samarbete.

Amerikanska militärexperter säger att Ryssland och USA försiktigt överväger militärt samarbete i Libyen i kampen mot islamistgrupper som terrorgruppen IS.

USA:s armé har specialenheter och obemannade drönare i Libyen som har angripit både IS och terroristnätverket Al-Qaidas baser vid kusten och ute i öknen.

Även det egyptiska flygvapnet har bombat islamistbaser som hämnd för att IS har massakrerat kristna egyptiska gästarbetare i Libyen.

Diskussion om artikeln