Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor Koskenniemi: Centrala institutioner i upplösning i USA

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 14:22.
Frihetsgudinnan mot en blå himmel med vita moln.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Hela det demokratiska systemet är i gungning i USA, bedömer Martti Koskenniemi, professor i internationell rätt. Han har uttalat sig i Yles radioprogram Ykkösaamu.

- Det här trumpska clowneriet minskar på innebörden i presidentinstitutionen. Det är också kopplat till en upplösning av centralstaten.

Donald Trumps strategiska rådgivare Steve Bannon står bakom många av de idéer som nu råder. (The deconstruction of the administrative state)

Enligt Koskenniemi har upplösningen av centralstaten redan påbörjats. Till exempel överförs makt på delstatsnivå och samtidigt försöker man minska på trovärdigheten i centrala institutioner.

martti koskenniemi
Bildtext Professor Martti Koskenniemi
Bild: Yle/Antti Lempiäinen

Koskenniemi ser ett hot mot hela det demokratiska systemet i USA.

- Det är möjligt att USA blir som Turkiet. Det här skulle jag för sex månader sedan aldrig ha trott att jag skulle säga. Det är oklart om institutionerna i USA klarar av att värja sig mot den attack som riktas mot dem just nu.

"Bannons grupper starka och svåra att tolka"

Enligt Koskenniemis bedömningar är Steve Bannons högergruppering mycket stark i USA.s politik just nu. Dess verksamhet är samtidigt väldigt svår att tolka.

- Nationalismen är mycket stark, och nu prövas värderingarna i samhället. De nationalistiska tankarna innefattar en upplevelse av att man under de senaste decennierna har förlorat de värderingar som var centrala i USA på 1800-talet.

- I ett europeiskt perspektiv är det svårt att gestalta det här. Det handlar om högerns starka frammarsch och det handlar om populism och manschauvinism. Här ingår en skarp kritik mot arvet från 1960-talet - ett arv som har präglat den amerikanska kulturen.

Enligt Koskenniemi har Bannons högergrupper förenats av idén om att den amerikanska statens konstruktioner och kultur är totalt korrupta och snedvridna.

Hur går det med rättssystemet?

Nyligen meddelades det att Trumps administration har sagt upp 46 åklagare som Trumps företrädare Barack Obama hade utsett.

- Jag befarar att presidenten nu får en möjlighet att använda den här amerikanska utnämningspolitiken till att minska på domstolsväsendets opartiskhet, trovärdighet och oberoende.

- Det här är ett enormt slag mot det amerikanska samhället.

Koskenniemi konstaterar att valet av Donald Trump till president innebär en mycket stor förändring och att det har uppstått skarpa frontlinjer i USA.s politik.

- Motsättningarna mellan Trumps anhängare och övriga är omfattande.

(Ursprunglig text: Liisa Haapanen / Yleuutiset)

Diskussion om artikeln