Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Helsingfors stadsdirektör i HS: Nu kan vi slopa tanken om ett enda räddningsverk i Nyland

Från 2017
brandbil redo för utryckning
Bildtext Regeringen vill att Nylands fyra räddningsverk bildar ett enda räddningsverk i framtiden.
Bild: Yle/Fia Doepel

Räddningslagen behöver inte ändras så att Nyland får ett enda räddningsverk i stället för dagens fyra. Det bedömer Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen efter HFD:s beslut som gäller ambulansverksamheten i Västnyland.

Högsta förvaltningsdomstolen HFD raserar grunden för varför det skulle behövas bara ett enda räddningsverk i Nyland, säger Jussi Pajunen till tidningen Helsingin Sanomat.

Pajunen: Regeringens motivering håller inte

HFD har förkastat ett besvär av Hangö sjuktransport. Ambulansföretaget ansåg att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) borde ha upphandlat ambulansvården år 2014 men domstolen höll inte med.

Enligt HFD gäller inte lagen om offentlig upphandling just den prehospitala akutsjukvården. Domstolen anser att den nuvarande hälsovårdslagen ger en möjlighet för HNS att bestämma om de brådskande sjuktransporterna utan en konkurrensutsättning, skriver HS.

Regeringens centrala och nästan enda motivering till en reform av räddningsverken är att det på det här sättet blir möjligt att ordna de brådskande sjuktransporterna med räddningsverket utan en konkurrensutsättning, säger Pajunen till HS.

- Våra jurister har hela tiden signalerat till regeringshåll att så inte är fallet.

"Förslaget till riksdagen borde ändras"

I regeringens stora reformpaket gällande vården och landskapsförvaltningen sköts räddningsverken på landskapsnivå. Enligt tidningen har tanken varit att landskapen som ordnar vårdservicen beställer ambulansverksamheten från sitt landskaps räddningsverk. När beställaren och producenten är samma juridiska person (landskapet) behövs ingen upphandling.

- HFD har nu förstärkt Helsingfors stads ståndpunkt att de motiveringarna som funnits för en reform inte längre finns. Förslaget till riksdagen borde ändras, säger Jussi Pajunen till tidningen.

Riksdagen för i dag (14.3) en remissdebatt om den nya lagen.

Släckningsarbete vid en brand på Magasingatan i Ekenäs.

Räddningsverk i mammutklassen ska sköta olyckor i metron och bastubränder på landet

Fyra räddningsverk i Nyland slås ihop till ett från år 2019.

Diskussion om artikeln