Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Inhemsk e-sport motsätter sig fusk

Från 2017
Uppdaterad 16.03.2017 14:30.
E-sportmatch på en stor spelmässa i Ryssland.
Bild: ITAR-Tass/All Over Press

Att e-sport har blivit ett stort fenomen är det säkert få som missat. Med växande prissummor sporrar viljan att vinna till varje pris. Vissa spelare tar till förbjudna lösningar för att vinna, men hur vanligt är det?

Det två huvudsakliga sätten att få hjälp för att vinna är maskinella fusk, det vill säga injicering av kod i spelet, och dopning.

Dopning är vanligare än många tror också inom e-sport. Antingen via koncentrationshöjande stimulanter eller via betablockerare för att hantera stressen.

Vid en intervju avslöjade en tidigare spelare i det amerikanska Counter-Strike-laget Cloud9 att alla i laget använde den koncentrationshöjande medicinen Adderall under en stor turnering.

Laget fick inget straff eftersom det var för sent för konkreta bevis. Men organisatören för turneringen, ESL, har efter det här börjat samarbeta med World Anti Doping Agency för att få bukt med problemet och kunna utföra tester.

Aimbots och wallhack

Maskinella fusk är knivigare. Många är medvetna om uppenbara fusk som att se genom väggar eller skott som alltid träffar i huvudet fast siktet är någon annanstans. Dessa är lätta att upptäcka. Moderna fusk är i stället mer sofistikerade och är svåra att upptäcka även om det går att titta över axeln.

Stora turneringar tillhandahåller datorer och andra tillbehör för spelarna för att göra det så svårt som möjligt att fuska. Men eftersom det finns pengar att hämta även i att sälja fusk så finns det kreativa lösningar som är svåra att förhindra.

Det är enkelt att hitta en lista på nätet med kända Counter-Strike-proffs som har fuskat. Många har blivit upptäckta av spelets skapare Valves egna verktyg; Valve Anti Cheat, eller VAC.

Proffesionella Counter-strike lag på Assembly
Bild: Yle/Björn Karlsson

Även i Svenskfinland upptäcks fusk

Men även under mindre turneringar stöter man på problemet. Nyligen blev ett lag diskvalificerat efter en VAC-ban under pågående match under en turnering för andra stadiets skolor i Svenskfinland.

Spelaren påstod sig ha hårdvaruproblem vilket skulle ha utlöst VAC. Arrangörerna för turneringen Insomnolence på Prakticum ser ändå inte med blida ögon på detta.

- Insomnolence har nolltolerans när det kommer till fusk. Personen och laget är portade från Insomnolence också i framtiden, säger arrangör Kasper Maukkonen.

Även andra e-sportsaktörer i Finland tar avstånd

PGCL är en annan turnering för amatörer inom Counter-Strike som anordnas av Pargas Gaming Community. Även de har en hård syn på fuskare.

- Vi har skärpt våra regler angående fusk från att tidigare endast banna individer till att nu också stänga ut hela laget om en av deras spelare blir fast för fusk. E-sport har blivit en seriös sport och det finns därför inte rum för oschysst beteende, säger John Kronberg, vice ordförande för Pargas Gaming Community.

E-sport har blivit en seriös sport och det finns därför inte rum för oschysst beteende.

John Kronberg

Även finska e-sportsförbundet SEUL motsätter sig fusk.

- Det är upp till turneringarna att bestämma sina regler såklart. Men jag tror att det här är ett ypperligt tillfälle för de deltagande att lära sig en viktig läxa, säger Markus Koskivirta, viceordförande för SEUL.

VAC-ban svår att reda ut

Det största problemet med en VAC-avstängning är att det sker helt på Valves egna villkor. Valves server känner av ett program på din dator som inkräktar på spelets kod och blockerar därmed spelaren från att använda det kontot på officiella servrar i framtiden.

Detta sker automatiskt och Valve ger inte ut detaljer om vilken kod eller vilken sorts fusk som använts, vilket gör uppföljning näst intill omöjligt. Trots försök till överklagande är det extremt ovanligt att en VAC-ban tas tillbaka.

Hårda följder

När en spelare blir VAC-bannad blir dennes konto låst från att spela på officiella servrar, och låst för utbyte av kontots föremål, såsom skins. Vilket kan innebära förlust av hundratals investerade euro.

Men framför allt blir personen portad från officiella Valveturneringar på livstid. Oavsett om personen byter till ett nytt konto eller byter smeknamn så följer avstängningen med.

Detta sätter såklart käppar i hjulet för den fortsatta Counter-Strike-karriären, och det är nu situationen för spelaren som bannades i Insomnolence om inte dennes VAC-ban hävs.

Diskussion om artikeln