Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Segervittrande SDP går till val - vi listar fem viktiga frågor för partiet

Från 2017
Uppdaterad 22.06.2021 11:59.
Bildsättningsbild för kommunalvalet
Bild: Yle

Yles temasatsning Fokus på partiet fortsätter. I dag sätter vi strålkastarljuset på SDP. Partiet har toppat mätningarna på sistone. Frågan är om medvinden ska räcka för att gå om Samlingspartiet som landets största kommunparti.

Fokus på partiet

Vi listar fem frågor som kan ha en avgörande betydelse för SDP:s valresultat.

1. Gallupstödet

SDP har hållit täten i mätningarna under de senaste månaderna. Även om marginalen till Centern och Samlingspartiet är liten, så tyder mätningarna på att SDP har ett gynnsamt utgångsläge då mindre en en månad återstår till valet.

Det är ett tag sedan socialdemokraterna senast kunde glädjas över en förstaplats i rikspolitiska sammanhang (presidentvalet undantaget). Senast SDP var störst i kommunala sammanhang var 2004. I riksdagsvalen får man gå till 1999 för att hitta SDP som etta.

Valet är med andra ord viktigt såväl för partiet som för återvalda partiordföranden Rinne. En seger skulle ge konkurrenterna en signal om att SDP på allvar aspirerar på att bli största parti i riksdagsvalet. Lyckas partiet med det är det sannolikt att vår nästa statsminister heter Antti Rinne.

Vår interaktiva grafik visar hur riksdagspartierna klarat sig i kommunalvalet sedan 1996. Artikeln fortsätter under grafiken.

Grafik.

2. De osäkra väljarna

Någon promenadseger blir kommunalvalet inte för SDP, de goda siffrorna till trots. Centerns partifält har en förmåga att samla sina krafter i knepiga situationer. Samlingspartiet har i sin tur en skara trogna väljare, som inte lär byta parti i första taget.

Därför är det viktigt för SDP att nå ut till de osäkra väljarna och de potentiella soffliggarna. De senaste opinionsmätningarna tyder på att de osäkra väljarnas antalet ökat, i takt med att valet närmat sig.

Om alltför många väljare stannar hemma finns det en risk för att den hägrande socialdemokratiska valsegern går om intet på målrakan.

Utgångsläget är givetvis samma för alla partier: kampen om de rörliga väljarna lär bli hård.

Gamla valaffischer
Bildtext Den visuella utformningen av kommunalvalskampanjerna har förändrats med åren.
Bild: Työväenarkisto

3. Når man ut till de unga?

En alldeles speciell utmaning för SDP gäller de unga väljarna. Bland 50-plussare går det igen nöd på SDP, varken då det gäller väljare eller kandidater. Frågan är hur partiet ska nå ut till de yngre väljarna.

I partiordförandevalet varnade utmanaren Timo Harakka för att SDP håller på att förvandlas till ett litet parti bland väljare under 50. Trots att Harakka kritiserades för att måla upp en alltför dyster bild av socialdemokraternas situation så stämmer hans grundtes: ett parti som inte når ut till unga väljare kan inte bli framgångsrikt i längden.

Att nå ut till de unga är emellertid lättare sagt än gjort. Samtliga partier är måna om att nå ut till de unga. Den största kampen för partierna ändå inte mot varandra, utan mot det utbredda ointressant för politiska val.

Vår interaktiva grafik visar hur åldersfördelningen ser ut bland kandidaterna. Texten fortsätter under grafiken.

Grafik.

4. Läget på arbetsmarknaden

Arbetsgivarorganisationen EK:s beslut att säga upp flera avtal med centralorganisationerna var ett tecken på att osäkra tider kan vara att vänta på arbetsmarknaden. Finns det någon framtid för de breda trepartslösningar som SDP värnat om?

I kommunerna bidrar den instundande vårdreformen till ytterligare osäkerhet. Om regeringen får igenom sina planer kommer över 200 000 anställda inom kommunerna att få en nya arbetsgivare i landskapen.

Frågan är om osäkerheten på arbetsmarknaden och kritiken mot vård- och landskapsreformen kommer att märkas i SDP. De kommunanställda utgör en betydande del av den finländska arbetskraften. Ett utbrett missnöje inom den här gruppen kan spela SDP i händerna.

Bilder på gamla valaffischer
Bild: Työväenarkisto

5. De språkliga rättigheterna

SDP har starka tvåspråkiga rötter, och en aktiv svenskspråkig verksamhet. Symboliskt har tvåspråkigheten varit viktig för partiet under åren.

Samtidigt finns det en utbredd uppfattning om att de svenska frågorna kommit på undantag i under den pågående regeringsperioden. Dragkampen om Vasa centralsjukhus status har fått många svenskspråkiga österbottningar att se rött.

Hur kommer det missnöjet att påverka stödet för FSD:s kommunalvalskandidater? Frågan är om SDP kan presentera ett trovärdigt alternativ till regeringens åtgärder.

Diskussion om artikeln