Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk minister: Fördelar finns om Nordea skulle lämna Sverige

Från 2017
Madgalena Andersson
Bild: All Over Press

Sveriges finansminister Magdalena Andersson ser vissa fördelar i finanskoncernen Nordeas hot om att lämna Sverige.

Ministern säger till Svenska Dagbladet att hon inte vill att någon verksamhet ska lämna Sverige. Enligt henne finns det flera fördelar med att ha ett bankhuvudkontor i Stockholm.

- Men det finns fördelar om banken gör verklighet av planerna och flyttar. Risken för svensk ekonomi skulle naturligtvis minska. Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch, säger Magdalena Andersson.

Problemet i dag är att de svenska skattebetalarna får stå för risken och insättningsgarantin också för Nordeas danska och finska kunder om banken skulle gå omkull.

Finansministern påpekar att den svenska banksektorn är välmående och uppvisar stora vinster. Hon poängterar att Nordeas vinst i fjol var mycket stor.

Nordeas vd: Höga bankavgifter belastar Nordea för mycket

Nordea har hotat med att lämna Sverige ifall regeringens senaste förslag om höjda bankavgifter blir verklighet.

Nordeas vd Casper von Koskull säger i en intervju för Dagens Industri att det handlar om så stora belopp för banken att det enda alternativet är att flytta huvudkontoret bort från Sverige.

Den svenska regeringen beslöt i februari att inte införa en bankskatt. Däremot vill regeringen nu höja de avgifter bankerna betalar till den fond som har grundats för att staten ska kunna rädda banker i kris.

Bankavgiften skulle slå hårdare mot Nordea än den tidigare planerade bankskatten, säger von Koskull.

Tanken är att bankerna ska bidra till en buffert vid en eventuell bankkrasch. Anledningen till att Nordeas avgift blir betydligt högre än andra storbankers är att Nordea har flyttat alla sina filialer till Sverige.