Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo ska lysa som Hollywood

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 16:59.
Kiss My Turku-reklam med Michael Monroe på Åbo flygplats.
Bildtext Sloganen Kiss My Turku har redan i flera år använts av Åbo.
Bild: Yle/Peter Petrélius

På samma vis som alla känner till Hollywoods ljusskylt ska nu Åbo också få ljusbokstäver, men med texten "Kiss My Turku".

Åbo stad planerar att skaffa två uppsättningar av Kiss My Turku-ljusbokstäver. De ska vara ett kännetecken för staden, ett marknadsföringsverktyg samt öka Åbobornas stolthet över sin egen stad, säger staden i ett pressmeddelande.

Idén till Åbos ljusskylt kommer från Helsingfors, där MyHelsinki-bokstäverna fått stor synlighet i media. Bokstäverna syntes bland annat i programmet X Factor då Saara Aalto uppträdde på Senatstorget.

I Lyon i Frankrike har en skulptur med texten Only Lyon blivit en känd turistsevärdhet, medan skylten i Hollywood är världsberömd.

Bild: EPA/ Andrew Gombert

Åbo skaffar två ljusskyltar; den ena uppsättningen får en bestående plats i Åbo, medan den andra uppsättningen används för marknadsföring av olika evenemang.

Staden har startat en webbenkät (på finska), där alla som vill kan säga sin åsikt om var skylten borde placeras. Platsen bör vara sådan att så många Åbobor och turister som möjligt ser bokstäverna. Enkäten är öppen till den 21 mars.

– Det är fint att vi får ett nytt landmärke till Åbo, med vilket resenärer och stadsbor kan fotografera sig, säger stadens kommunikationsdirektör Saara Malila. Åbobilder sprids runtom i världen effektivt genom selfier och sociala medier.

Enligt Visit Helsinki har bilder med ljusbokstäverna med hashtaggen #myhelsinki använts på Instagram redan över 50 000 gånger sedan lanseringen förra sommaren. Enligt undersökningen som gjorts av Visit Helsinki har hänvisningarna till Saara Aalto och Helsingfors via digitala nyhetsmedier nått 1,7 miljarder personer i december 2016.

Saara Aalto uppträder på Senatstorget i Helsingfors den 5.12.2016
Bild: Jonas Forsbacka, Yle

Källa: Åbo stad