Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polsk EU-parlamentariker bestraffades för nedsättande kommentarer om kvinnor

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 19:16.
Den högerkonservativa EU-parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke.
Bildtext Den högerkonservativa EU-parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

Den polska EU-parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke som talade nedsättande om kvinnor har nu bestraffats av EU-parlamentet.

Han går bland annat miste om dagpenning i 30 dagar. Dessutom portas han från parlamentets verksamhet i 10 dagar, och får inte officiellt representera parlamentet på ett år.

Enligt Europaparlamentets talman Antonio Tajani är straffet för polacken ovanligt hårt, men berättigat.

Kampanjgruppen Avaaz välkomnar straffet som kom efter att närmare en miljon människor undertecknat en vädjan om att EU-parlamentet skulle bestraffa Korwin-Mikke.

EU-parlamentets regler förbjuder nedsättande, rasistiskt och främlingsfientligt beteende.

Kommentaren fälldes inför parlamentet

Den 74-åriga Korwin-Mikke, som tillhör extremhögern, fällde sina kommentarer i början av mars i plenum då det diskuterades jämställdhet och löner.

- Förstås måste kvinnor förtjäna mindre än män eftersom de är svagare, de är mindre och de är mindre intelligenta, sade han inför parlamentet.

Han sade också: Vet ni hur många kvinnor det finns bland de hundra främsta schackspelarna? Jag ska berätta det för er: Inte en enda.

Polsk EU-ledamot talar nedsättande om kvinnor - Spela upp på Arenan

Efter misstrogna skratt i salen fick den spanska parlamentarikern Iratxe García-Pérez ordet. Hon representerar socialisterna och är ordförande för Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män, FEMM.

- Enligt er teori borde jag inte vara parlamentsledamot. Det sårar och kränker er att vi kvinnor jämställt kan representera medborgarna här. Jag försvarar alla kvinnor i Europa mot män som er, sade García-Pérez.

Iratxe García-Pérez fick stora applåder efter sitt inlägg.

Har redan straffats tidigare för sitt beteende

Janusz Korwin-Mikke representerar det lilla högerkonservativa partiet Nya Högern som han själv har grundat. Han blev invald i Europaparlamentet år 2014 och hör till de obundnas grupp i parlamentet.

Korwin-Mikke har redan straffats två gånger tidigare för rasistiska kommentarer och uttalanden om förintelsen. Han har förolämpat flyktingar i parlamentet och gjort nazisthälsning. Han har påstått att naziledaren Adolf Hitler "inte var medveten om utrotningen av judarna" . Han har kallat flyktingar för "mänskligt avfall" och har använt rasistiska termer med hänvisning till svarta amerikaner.