Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hollands premiärminister ryter till efter Erdoğans Srebrenica-anklagelser: Nu räcker det!

Från 2017
Uppdaterad 14.03.2017 19:28.
Yle Nyheter: Hollands premiärminister Mark Rutte om Erdogans uttalanden - Spela upp på Arenan

Hollands premiärminister Mark Rutte uttalade sig i dag i kraftiga ordalag då han blev tillfrågad om sin inställning till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

- Vi kommer inte att sänka oss til hans nivå. Vi vill att situationen lugnar ner sig - men det krävs två för tango, sade Rutte.

Rutte konstaterade att försök till kompromisser har lett till att Turkiet i stället har hotat Nederländerna med sanktioner.

- Vi förhandlar inte under hot. Man kan inte idka utpressning på oss.

Konflikten fördjupades av Erdoğans kommentar om tragedin i Srebrenica 1995

Konflikten har fördjupats ytterligare efter Erdoğans senaste kommentarer som gällde kriget i Bosnien. Erdoğan har anklagat Nederländerna för att ha medverkat till den massaker som skedde i Srebrenica i Bosnien 1995. Srebrenica övervakades då av holländska fredsbevarare som övermannades av bosnienserbiska styrkor.

- Vi känner till Holland och holländarna på grund av blodbadet i Srebrenica. Vi vet hur rutten deras karaktär är: De mördade 8 000 bosnier. Vi vet hur korrumperat deras samhälle är, sade Erdoğan.

Erdogan blir hela tiden mer hysterisk

Både i Nederländerna och i Tyskland är man bestört över de allt hårdare kommentarer som Erdoğan fäller.

- Det är fullständigt oacceptabelt att han skriver om historien, sade Rutte.

- Han [Erdoğan] blir mer hysterisk hela tiden. Han måste lugna ner sig.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Turkiet klippte av kontakterna

Turkiets biträdande premiärminister Numan Kurtulmus meddelade i går vid en presskonferens att nederländska diplomater inte längre släpps in i Turkiet, och att alla kontakter på toppnivå bryts mellan Nederländerna och Turkiet.

Beslutet är i kraft tills Nederländerna går med på Turkiets krav på att få föra valkampanj i Nederländerna. Kampanjen gäller en folkomröstning i Turkiet.

Nederländerna har beslutat att inte låta turkiska ministrar föra kampanj i landet. Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu fick i lördags inte tillstånd att landa i Nederländerna för att hålla ett kampanjmöte. Lite senare blev den turkiska socialministern Fatma Betül Sayan Kaya eskorterad ut ur landet.

Turkiet uppges också överväga att omvärdera flyktingavtalet med EU. Avtalet innebär att Turkiet hindrar flyktingar att ta sig vidare till EU-länder.

Turkiet håller den 16 april en folkomröstning om en ny grundlag som ger presidenten utökad makt.

Det bor stora mängder exilturkar i Nederländerna och deras betydelse i folkomröstningen anses vara omfattande.

Diskussion om artikeln