Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ishockeyligans omtalade förnyelse tas i bruk – tränarna får utmana mål redan imorgon

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Pelicans Miska Siikonen framför TPS-målvakten Aleksandar Georgiev.
Bildtext Pelicans Miska Siikonen och TPS-målvakten Aleksandar Georgiev.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Då ishockeyligans slutspel startar på onsdagen har tränarna i vissa fall rätt att kräva videogranskning. Regeln som är bekant från NHL tas ändå i bruk bara delvis.

I NHL har tränarna möjlighet att utmana mål, det vill säga kräva att en situation som har lett till ska granskas från video. Det kan handla om en eventuell offside eller interference av målvakt.

I Finland kommer man ännu inte att ha möjlighet att ifrågasätta offside-situationer, men om tränaren upplever att den egna målvakten störts kan man från och med den första slutspelsomgången (15.3) kräva att domarna gör en videogranskning.

För att få utmana en situation krävs ändå att laget inte har använt sin timeout. Ifall utmaningen går fel, det vill säga resulterar i att den ursprungliga domen står, kan laget inte längre ta timeout.

I framtiden kan det vara möjligt att regeln utvidgas så att den täcker också offside-situationer. Tillsvidare räcker tekniken ändå inte till för att granskningarna ska vara tillräckligt snabba.

De första matcherna där det är möljigt att utmana mål är Kärpät-HIFK och Ässät-Ilves i den första slutspelsomgånen imorgon.

Diskussion om artikeln