Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅUCS kan få fler föderskor från Uppsala

Från 2017
Uppdaterad 15.03.2017 08:57.
Förlossningsavdelningen vid ÅUCS
Bildtext På förlossningsavdelningen vid ÅUCS finns en tidslinje över de nyfödda under veckan.
Bild: Yle/ Nora Engström

Under december tog Åbo universitetscentralsjukhus emot flera svenska föderskor och prematurer från Uppsala, då det var personalbrist på Akademiska sjukhuset. Och i sommar kan prematuravdelningen vid ÅUCS behövas för svenska föderskor igen.

Sveriges Radios P4 Uppland berättar att krisen på Akademiska sjukhusets neonatalavdelning ser värre ut än någonsin inför sommaren. Ledningen diskuterar nu att dra ner antalet platser till en rekordlåg nivå. Tidigare hade man kapacitet att ta hand om 20 för tidigt födda barn. I höstas gjorde sjukskötarbristen att man drog ner antalet platser till 16. Nu funderar en arbetsgrupp på sjukhuset att i sommar gå ner till 12 platser.

– Kniper det riktigt illa så kommer vi behöva hänvisa till Finland, säger avdelningschefen på neonatal Erik Norman till P4 Uppland. Patientsäkerhetsmässigt är det nog helt acceptabelt.

Redan en längre tid har personalbristen i Sverige gjort att patienter skickats till andra sjukhus inom landet, men det är ändå rätt ovanligt att förlossningar sker utomlands. Prematurvården vid ÅUCS har ändå uppskattats.

Föräldrar chockade över att resa till Finland, men nöjda med vården

I vintras intervjuade Yle Åboland de nyblivna föräldrarna Mikaela Hildingsson och Johan Kluck, som först tyckte det var en chock att komma till Finland. Det viktigaste var ändå att allt hade gått bra.

– Vården har varit mycket bra, den verkar vara den bästa i Norden. Det viktigaste är att Hilding får bra vård, säger Kluck.

Jenna Sandelin hade planerat att föda i Uppsala, men just då hon var beredd att åka till sjukhuset fick hon beskedet att hon skulle flygas till Åbo. Anledningen var att sjukhuset inte kunde garantera att det fanns tillräckligt med personal som kunde ta hand om hennes barn.

– Beskedet var jobbigt för stunden. Att behöva dra på en timme helt plötsligt och inte ha med sig familj och vänner, säger Sandelin till P4 Uppland.

Sandelin är ursprungligen från Finland, så hon visste hur allting fungerar, men hon tror att det för många kan vara tufft att åka från exempelvis barn eller djur för att föda utomlands.

Jenny Sandelin med tvillingdöttrarna Olivia och Odelia.
Bildtext Jenny Sandelin med tvillingdöttrarna Olivia och Odelia.
Bild: Mattias Persson/Sveriges Radio P4 Uppland

Och i sommar kan alltså allt fler svenska föderskor skickas till Åbo från Uppsala.

– Det är fruktansvärt eftersom det ofta handlar om barn som är i dåligt skick, och då är det jättehemskt att behöva dra till ett annat land, tycker Sandelin.

Åbo universitetscentralsjukhus är berett att hjälpa till bara det inte är fullsatt på prematuravdelningen. Vid sjukhuset har man i vinter uppmuntrat personalen att lära sig bättre svenska och våga använda den.

Diskussion om artikeln