Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige skärper nu tonen och vill ta itu med våldet

Från 2017
Stefan Löfven, oktober 2016.
Bildtext Sveriges statsminister Stefan Löfven
Bild: All Over Press

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har kallat in sitt säkerhetspolitiska råd till en extra session. En lång rad dödsskjutningar har chockat Sverige under den senaste tiden.

- Den organiserade brottsligheten måste knäckas, säger Löfvén till TT.

Förra veckan mördades fem personer på bara två dygn i Stockholm. Utöver det har ett stort antal våldsdåd ägt rum tidigare i år, många av dem i Malmö.

Det här är för mycket.

― Sveriges statsminister Stefan Löfven

Gruppen som ska sammanträda består - utöver statsministern - av inrikesminister Anders Ygeman (S), utrikesminister Margot Wallström (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) samt deras statssekreterare. Också cheferna från Polisen, Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten har kallats in, rapporterar TT.

Löfven vill nu bekanta sig med de strategier som används mot den organiserade brottsligheten, och hur det ska se ut i framtiden. Han vill också få veta om samarbetet mellan myndigheterna kan förbättras ytterligare och vilka resurser som behövs.

Löfven tycker att polisen gör ett bra arbete och att han inte är oroad över att polisen skulle vara på väg att tappa kontrollen över läget. Han säger ändå att han vill "vända på alla stenar" för att se om det kan göras mera.

- Människor som bor i de här områdena och upplever detta tycker att det är fasansfullt, och jag tycker att det är fasansfullt, säger Löfven till TT.

Diskussion om artikeln