Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Med rosor i näven går SDP till kommunalval

Från 2017
Uppdaterad 15.03.2017 18:11.
Anita Spring, SDP.
Bildtext Anita Spring gör kampanjarbete i Borgå.
Bild: Yle / Ki Svahnström

Tiden i opposition har gett fart åt socialdemokraterna, som på gator och torg kämpar mot bolagiseringen av den kommunala vården. Också dagvården och skolor med problem i inomhusluften är högt på agendan. I Svenska Yles serie Fokus på partiet följer vi kampanjarbetet i Borgå.

Fokus på partiet

Det finns många sätt att göra kampanj på, men ett beprövat sätt för socialdemokraterna är att dela ut sitt budskap med en ros, med ett tillägg: Kom ihåg att rösta i valet.
Det använder sig också de socialdemokratiska kandidaterna i Borgå av.

SDP:s valkampanj i Borgå inför kommunalvalet.
Bildtext Rosor ska locka till valurnorna.
Bild: Yle / Ki Svahnström

Det som står alldeles klart är att kandidaterna redan nu har börjat anpassa sig till en tid när kommunens uppgifter krymper, och vårdreformen är på allas läppar.

Anette Karlsson, SDP.
Bildtext Anette Karlsson, SDP, vill jobba för skolor och daghem.
Bild: Yle / Ki Svahnström

Över partigränserna försöker kandidater lyfta fram och fokusera på den framtida kommunens roll. Så gör också Anette Karlsson, som kandiderar för SDP i Borgå.
Hon talar om vikten av att ge äldre en god vård, men vill dessutom satsa på barnen.

- För mig är det viktigt att vi tar hand om barnen, för framtiden ligger i barnen. Dessutom borde vi hitta på nya sätt att aktivera äldre människor och unga, med exempelvis sportpass eller möjligheter att simma gratis i simhallen.

"Mögelskolor" upprör i Borgå

Anette Karlsson svarar tvärsäkert på vad som är ett akut problem i Borgå: Mögelskolorna.

- Det är absolut den mest akuta frågan här. Vi har 1 500 barn i baracker och i vår skolutredningsplan fanns det förslag om att stänga friska byskolor. Det är ju en absurd tanke när vi har så många barn i baracker.

Hon säger att det gäller att få bukt med felaktig byggteknik.

- Vi måste börja bygga på ett sätt att skolorna inte börjar mögla direkt. Friska barn är välmående barn och blir välmående vuxna, och då är det viktigt att vi satsar där.

Vi har 1 500 barn i baracker och i vår skolutredningsplan fanns det förslag om att stänga friska byskolor. Det är ju en absurd tanke.

― Anette Karlsson

Inför kommunalvalet i april har det varit klart att intresset för att ställa upp som kandidat inte är lika lockande som tidigare. Det sägs bero på den aktuella social- och hälsovårdsreformen, som flyttar över en stor del av kommunernas uppgifter och budgeten till landskapen.

Anette Karlsson anser ändå att det absolut blir tillräckligt mycket för kommunalpolitikerna att jobba med, också om vården tas bort.

- Jag är hemskt orolig för bolagiseringen av vården. Det kommer att vara ett stort misstag för närdemokratin, om inte mänskorna här i regionen inte kan påverka vården. Det andra stora misstaget är att man vill överföra våra gemensamma skattemedel till privata bolag som sist och slutligen vill göra vinst.

"Skönt att göra kampanjarbete igen"

Mikael Hiltunen har inte gjort kampanj på en tid, senast gjorde han det i Egentliga Finland, nu är det Borgå som gäller.

- Jag vill jobba för mindre dagisgrupper, ett levande centrum och sen förbättra trafiksäkerheten, en trygg skolväg, sådana frågor.

Valfriheten ser ut som hastverk på många punkter.

― Mikael Hiltunen

Hiltunen tvekade inte att bli kandidat, även om mycket ändrar i kommunerna. Det var självklart att ställa upp, men vårdreformen ger frågetecken.

- Vårdreformen verkar oklar, men valfriheten är ännu under beredning. Den ser ut som hastverk på många punkter.

Socialdemokraten Mikael Hiltunen anser att kommunerna skall ansvara för vården. Han är inte övertygad om landskapsmodellen, utan större kommuner kunde ta hand om vården.

- Bolagiseringen är ingen bra lösning, kommunerna ska fortfarande få producera vården och så kan den privata sektorn komplettera den.

Veteran lockades av skolfrågor

Anita Spring är långvarig socialdemokrat, som ändå tvekade om hon alls skulle ställa upp. Tvekan berodde inte på de stora förändringarna inom kommunerna, utan på en tanke om att hon kanske hade gjort sitt.

Spring vill att skolfrågorna ska få en vettig lösning. Både när det gäller grundskolorna, men också andra stadiets yrkesutbildning.

- Vi har en viss oro för om vi får behålla en svenskspråkig yrkesutbildning på andra stadiet här i Östnyland.

Anita Spring förstår inte hur det kan vara så svårt att få ordning på skolorna och inomhusluften.

- Nu borde ju tekniken vara bättre än nånsin. Vi har ju Lyceiparkens skola här i Borgå, som nyss är renoverad och nu finns det igen problem i skolan.

Artikeln uppdaterad 15.3 12:33. Anita Springs sista uttalande har förtydligats. Hon menade inte att det finns nya fuktskador i skolan utan att det finns problem t.ex. med gymnastiksalens golv som beror på de gamla skadorna och renoveringen.