Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nederländerna går till val i dag – stödet för Wilders rasar enligt opinionsmätningarna

Från 2017
Uppdaterad 15.03.2017 13:40.
Högerpopulisten Geert Wilders och liberalen Mark Rutte inför en valdebatt.
Bildtext Högerpopulisten Geert Wilders och liberalen Mark Rutte inför en valdebatt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Idag inleds det stora europeiska valåret när Nederländerna går till val. I det nederländska parlamentsvalet prövas stödet för den EU-kritiska och främlingsfientliga opinionen. Ifall den islamkritiske högerpopulisten Geert Wilders vinner så ses det som en indikation på att den så kallad Trumpeffekten har ett starkt fotfäste också i Europa.

Inom EU upplevs det nederländska valet som ett ödesval. I EU-högkvarteret i Bryssel befarar man att Wilders framgång kan smitta av sig och gynna den franska högerpopulisten Marine Le Pen när fransmännen väljer ny president senare i vår.

Också de tyska högerpopulisterna tros få starkare vind i seglen ifall Wilders tar hem segern.

Få tror längre på opinionsmätningarna

Den nederländske premiärministern Mark Rutte från det högerliberala VVD har beskrivit valet i Nederländerna som kvartsfinalen mot populism medan semifinalerna är i Frankrike i april och maj och finalen går av stapeln i höst i Tyskland då tyskarna väljer parlament.

Men enligt den senaste opinionsmätningen som publicerades i går kväll har stödet för Geert Wilders och hans parti PVV rasat de senaste dagarna samtidigt som den främste utmanaren Mark Ruttes parti VVD rycker ifrån.

Men det gäller att vara försiktig och inte lägga alltför stor vikt vid opinionsmätningarna. De visade som bekant fel både i den brittiska brexitfolkomröstningen och i det amerikanska presidentvalet.

Överlag har det visat sig att opinionsundersökningar har svårt att fånga de väljare som ger sin röst till populistiska partier.

Dessutom räknar de nederländska opinionsinstituten med att var tredje eller möjligen fler holländska väljare bestämmer sig först på valdagen vem de ska rösta på .

"Wilders upplevs av många som för extrem"

Ytterligare är det svårt att förutspå valutgången eftersom det finns hela 28 partier som är uppställde i dagens parlamentsval.

Väljaren Wilbert Hocks i universitetsstaden Leiden säger att många holländare har beslutsångest.

- Alla partier har olika visioner och olika valprogram. Det är omöjligt att sätta sig in i dem och därför upplever många att de har svårt att bestämma sig för vem man ska rösta på.

Geert Wilders valprogram ryms däremot på en sida, men Hocks tror ända inte att det är nyckeln till framgång.

- Wilders är för extrem. Många kanske vill minska invandringen men få är redo att gå så långt som Wilders.

Även om Wilders skulle vinna blir han inte landets näste premiärminister. Nederländerna har i likhet med Finland en tradition av regeringskoalitioner och inget av de stora partierna är beredda att ingå i samma regering som Wilders.

Vallokalerna i Nederländerna öppnar 7.30 lokal tid och stänger klockan 21. En vallokalsutfrågning publiceras när vallokalerna har stängt. Valresultat väntas vara klart först natten till torsdag.

Diskussion om artikeln