Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Iltalehti: Samlingspartiet ser inget behov av att skärpa regeringens invandringspolitik

Från 2017
Uppdaterad 15.03.2017 08:35.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo
Bildtext Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo vill se över regeringssamarbetet efter Sannfinländarnas partikongress i sommar.
Bild: All Over Press

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo, säger i en intervju för Iltalehti att han inte ser något behov för en skärpning av Finlands invandringspolitik.

Sannfinländarnas partiledarkandidat Jussi Halla-aho kräver att regeringen skärper Finlands asylpolitik ytterligare.

– Finlands invandringssituation är helt under kontroll. Den största frågan är att behandla asylansökningarna och avvisningarna, säger Orpo.

Han säger vidare att han inte vill blanda sig i Sannfinländarnas partiledarval. Orpo säger till tidningen att det är klart att Samlingspartiet endast arbetar i en regering som motsvarar partiets värderingar.

– Då Sannfinländarnas partikongress har hållits bedömer vi förmågan att fortsätta regeringssamarbetet, säger Orpo. Sannfinländarna väljer ny partiledare efter Timo Soini vid sin kongress i Jyväskylä den 9-10 juni.

Redan tidigare har Samlingspartiets borgmästarkandidat i Helsingfors, Jan Vapaavuori, sagt att Samlingspartiet inte kan sitta i samma regering som ett sannfinländskt parti som leds av Jussi Halla-aho.

Orpo ansåg att Finland måste ha Sverige som referensland i invandringspolitiken eftersom det inte finns någon gemensam europeisk invandringspolitik, vilket leder till en konkurrenssituation.

– Det är inte nödvändigtvis alltid mänskligt, men vi måste agera så, säger Orpo till Iltalehti.

Diskussion om artikeln