Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmarks utlänningsminister firade asylskärpning med tårta

Från 2017
Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta.
Bildtext Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg, 43 år, firar asylskärpningar med tårta.
Bild: Skärmdump från Facebook.

I Danmark väcker utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg uppståndelse. Ministern firade igår den femtionde åtstramningen av asylpolitiken med tårta. ”Det ska firas. Se listan över åtstramningarna”, skriver Støjberg på sin Facebooksida och länkar till ministeriets webbsida.

Inlägget har väckt en debattstorm på sociala medier i Danmark. På mindre än ett dygn har ministerns inlägg fått över 7600 kommentarer på Facebook.

Många ser det som osmakligt eller kallar det för det mest vanvettiga inlägg de sett på Facebook.

I en av kommentarerna säger en man att han tänker posta bilden till de offer i Syrien som kämpar för sina liv i läger efter att de har angripits av klorbomber. Andra anklagar ministern för bristande empati.

Författaren David Trads talar om ministerns moraliska kollaps och sätter in tårtbilden bredvid den syriske 5-åringen som blev apatisk efter ett bombangrepp.

Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta.
Bildtext David Trads bildmontage med två ikoniska fotografier.
Bild: Skärmdump från Facebook.

Trads kallar sitt bildmontage för två ikoniska foton som illustrerar den värsta humanitära krisen under senare år.

Trads skriver att den ena bilden visar en minister som är begeistrad över att hon kan hålla flyktingarna borta. Den andra visar Omran Daqneesh som räddades undan bråtet efter ett flygangrepp i Aleppo. Har Støjberg ingen skam i kroppen, frågar Trads.

Støjberg får också beröm. ”Nu saknar vi bara ett totalt asylstopp och så ska vi kasta ut dem som inte har något här att göra. Det är inte rätt att så många bara vägrar att lämna landet – då måste vi ta till andra metoder. Starkt arbete, men det är en lång väg kvar”, skriver en dansk på ministerns sida på Facebook.

Inger Støjberg representerar det borgerligt liberala partiet Venstre. Partiet leder en minoritetsregering. Det invandringskritiska Dansk Folkeparti DF sitter inte med i regeringen, men har en vågmästarroll och lyckas därför påverka invandringspolitiken.