Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snabba bussar ska locka arbetstagare från Åbotrakten till bilfabriken i Nystad

Från 2017
Busspassagerare i vasa
Bild: Yle/ malin HUlkki

Nya bussturer ska göra det smidigare att ta sig från Åbotrakten till bilfabriken i Nystad. Man vill sänka tröskeln för att ta ett jobb på fabriken och erbjuda ett alternativ till att använda egen bil.

Trafiken kommer i gång i sommar och vem som helst kan hoppa på bussarna, men turerna är planerade enligt bilfabrikens arbetspass och bussturen kör till Nystads busstation via fabriksporten.

I Åbo startar bussen från busstationen. Hållplatserna längs med rutten är få för att resetiden ska vara så kort som möjligt. Passagerare kan stiga på bland annat vid Västra centrum, Reso centrum och Gustavsvägen. För en fabriksanställd kostar en enkelresa 4 euro, övriga betalar normal kilometertaxa. En månadsbiljett för fabriksanställda kommer att kosta 130 euro.

Pilotprojektet är ett samarbete mellan Valmet Automotive, Åbo stad och Egentliga Finlands närings-, trafik- och miljöcentral. Projektet kan pågå i upp till två år och startades för att bistå landskapets positiva strukturomvandling. Målet är att kollektivtrafiken för arbetsresenärer efter pilotprojektet ska fungera på marknadens villkor.

Under pilotprojektet ska man ta reda på ifall det finns tillräckligt många som vill åka på bussrutten, och om man kan främja arbetskraftens rörlighet genom att skräddarsy bussturer för treskiftesjobb och på samma gång få flera bussturer att välja mellan även för övriga resenärer.

Valmet Automotive rekryterar under våren över 1000 nya arbetstagare till sin bilfabrik. Man uppskattar att en betydande del av dem kommer att pendla från Åbo.

Diskussion om artikeln