Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svante Wahlbeck ny vd på KSF Media

Från 2017
Uppdaterad 15.03.2017 18:12.
Svante Wahlbeck, VD på HSS Media.
Bildtext Svante Wahlbeck
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

HSS Medias verkställande direktör Svante Wahlbeck byter mediehus. Wahlbeck blir ny vd för KSF Media efter Jens Berg.

Jens Berg var vd för KSF Media i ett år, men meddelade för ett par veckor sedan att han avgår och söker nya utmaningar.

- Det är spännande att få lära känna KSF Medias organisation som verkar i samma bransch, men på ett annat område. Också KSF Media har under Jens Berg genomgått en hel del förändringar och verkar nu utgående från en stabil grund. Min uppgift blir att fortsätta på den väg som Berg har stakat ut, säger Svante Wahlbeck i Konstsamfundets pressmeddelande.

Wahlbecks familj har hela tiden bott i södra Finland trots att Wahlbeck har jobbat i Vasa, och därför söker han nya utmaningar söderut.

– Vi förstår Svantes bevekelsegrunder och önskar honom lycka till på det nya jobbet. Vi är tacksamma för det utmärkta arbete han gjort med att förbättra koncernens ekonomi, säger HSS Medias styrelseordförande Henry Backlund i bolagets pressmedelande.

Wahlbeck har gjort ett imponerande utvecklingsarbete på HSS Media som stadigt har hållit ställningarna i den branschomvälvning som pågår.

― KSF Medias styrelseordförande Kaj-Gustaf Bergh

KSF Media ägs av Konstsamfundet och ger ut Hufvudstadsbladet och lokaltidningarna Östnyland och Västra Nyland.

Till HSS Media hör dagstidningarna Vasabladet, Österbottens Tiding och Syd-Österbotten. HSS Media ägs av Harry Schaumans stiftelse.

HSS får tillfällig vd från Sverige

Det är kärva tider i mediebranschen, men HSS Media visade upp ett gott resultat i fjol under Svante Wahlbecks ledning. Tidningsbolaget gjorde en rörelsevinst på 1,2 miljoner euro.

Framgången beror på bättre försäljning, aningen högre prenumerationsavgifter och lyckade inbesparingar. Papperstidningarna har tappat prenumeranter. Å andra sidan har e-prenumeranterna ökat och satsningen på bloggportalen Sevendays har visat sig vara ett lyckat drag.

HSS Media söker nu efter en ny vd. Under övergångsperioden leds bolaget av Thomas Peterssohn.

Peterssohn har tidigare varit vd för den svenska mediekoncernen MittMedia och nyhetsbyrån TT.

"Tidningshusen har glömt bort kunderna"

Svante Wahlbeck inledde sin karriär inom journalistiken då han blev vd för HSS Media i september 2014. Han har framgångsrikt lett bolaget från förluster till vinst.

Wahlbeck har anklagat de finlandssvenska tidningshusen för att skylla ifrån sig sina ekonomiska problem, då de egentligen borde se sig själva i spegeln. Enligt Wahlbeck har tidningshusen glömt bort sina kunder.

Vem är Svante Wahlbeck?

  • Wahlbeck är filosofie magister och har jobbat som vd för HSS Media sedan den första september 2014
  • Han är född och uppvuxen i Vasa men har bott i Åbo, Helsingfors, Stockholm, Bryssel och New York
  • Han har jobbat som egenföretagare i ett medicinskt bolag och har också arbetat med miljöteknologi, diagnostik samt laboratorie- och forskningsinstrument
  • Han har innehaft ledande positioner bland annat inom försäljning och marknadsföring