Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barnskyddsanmälningarna ökar i Karleby

Från 2017
Två barn i stövlar
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Anna Savonius

Antalet barnskyddsanmälningar ökar i Karleby. Under årets första månader gjordes 248 barnskyddsanmälningar. Det ska jämföras mot 174 under samma period i fjol.

Från årsskiftet till den 9 mars gjordes 248 barnskyddsanmälningar i Karleby. Förra året var barnskyddsanmälningarna 174 stycken under samma tidsperiod.

Vuxna mår dåligt

När det gäller små barn är orsaken till anmälan ofta förälderns drogproblem, psykiska illamående eller problem med att orka i vardagen.

När det gäller tonåringar beror anmälningarna ibland på barnets eget beteende och uppförande.

Minna Lönnbäck som är servicechef för familjestödstjänsterna inom samkommunen Soite säger att det finns många orsaker bakom barnskyddsanmälningarna och de borde analyseras närmare.

- Kanske säger det en del om vårt samhälle, vad vi satsat våra krafter på. Samtidigt är det bra att tröskeln att göra en anmälan är låg, om en familj behöver hjälp, säger Lönnbäck.

Den största andelen anmälningar i Karleby har kommit från polisen. Många myndigheter har också skyldighet att göra en barnskyddsanmälan om man misstänker att ett barn far illa. Det är bra att man också verkligen gör det säger Lönnbäck.

Hjälp i tid

Fastän barnskyddsanmälningarna blir fler betyder det inte att alla som anmäls blir klienter hos barnskyddet. Lönnbäck säger att man efter att socialvårdslagen förädrades 2015 också kan hjälpa familjer genom familjearbete och stödfamiljer.

Om barnet fortfarande behöver mera stöd trots de åtgärderna så kopplas barnskyddet in.

Minna Lönnbäck säger att idealet vore om man inte behövde göra några barnskyddsanmälningar alls och de som behöver hjälp skulle få det direkt när behovet uppstår, genom exempelvis skolan eller rådgivningen.

- Det kan hända att vi inte har tillräckliga resurser inom småbarnspedagogiken, rådgivningarna och skolorna där barn, familjer och unga finns. Vi borde stöda så tidigt som möjligt innan problemen växer sig stora, säger Lönnbäck.

Regionförvaltningsverket har haft Karleby under uppsikt under flera år eftersom staden haft problem med att hålla de utredningstider som barnskyddslagen kräver.

Förra veckan avslutade regionförvaltningsverket sin övervakning eftersom staden nu lyckats hålla sig inom tidsramarna.

Diskussion om artikeln