Hoppa till huvudinnehåll

Vega

"Plötsligt är man med hus"

Från 2017
Uppdaterad 13.04.2017 13:55.
Caroline Eriksson vid sin tomt
Bildtext Caroline Eriksson vid sin tomt
Bild: Yle/Peter Fahllund

Huset har inte kommit på plats ännu, men Caroline Eriksson kan mycket väl föreställa sig hur det kommer att bli när allt är klart. Hon och sambon Fredrik Kuni gjorde ett snabbt beslut i höstas. De hade sett allt fler kompisar bygga eller köpa hus, och de började själva känna suget, efter att länge bott tillsammans i lägenhet. Så i höstas hände det, de blev med hus. Och lån.

Just nu finns bara råmärkena utsatta. Några vatten- och elslangar sticker upp här och där. Grundstenen skall läggas under veckan som kommer, och om några veckor är det meningen att husstommen levereras.

Verktyg
Bild: Pixabay

Men marken där huset skall resas är redan jämn och fin. Det kommer att ligga uppe på en slänt med skog runt omkring. Med ett fint stenröse som omgärdar tomten, och med en bedårande utsikt över fälten mot Petalax tätort.

Vår plats på jorden

- Vi är så nöjda och lyckliga med platsen vi valt, säger Caroline. De jobbar båda inom vården i Malax, och förutom de själva kommer tre katter att flytta in vid juletid om allt går väl.

Mesta bestyren denhär veckan blir att ta bort presenningar och styrox som legat ovanpå marken under vintern. Sedan grävs det också ner skyddsrör för avlopps- och elledningar. När grunden är på plats skall den vila i två veckor innan den är redo för att ta emot ett hus.

Om två veckor kommer huset

- Det spantras upp det som bäst, och hela utsidan blir färdig, säger Caroline. Om ungefär två veckor skall det vara gjort, sedan börjar Fredrik och jag jobba med insidan. Vi har tänkt göra allt det arbetet själva, så gott det går. Paret har ändå anställt grävare, rörmokare och elektriker.

Caroline säger att hon känner sig jättelugn, och att allt känns verkligt bra. Mest nervös var hon faktiskt innan de hade fått bygglov. Caroline betonar vikten av att vara säker på vad man gör, och att man förstår vad det handlar om.

- Det är ju inte precis som att fara och handla ett par skor. Man skuldsätter sig ju för livet. Var det då mycket att tänka på innan ni satte igång processen?

Största beslutet i livet

- Jo säger Caroline, jättemycket. Otroligt mycket pappersarbete, som man inte har en aning om på förhand. Först skall man ju hitta och bestämma sig för sitt drömhus och så blir det en massa möten med olika instanser.

- Bara bygglovet innebär en hel "pino" med papper, säger hon. Du skall hitta en byggmästare och så borde du ha klart med alla entreprenörer som behövs. Så nog finns det att fundera på, nog. Paret har en suverän grävmaskinist, som är specialist på det mesta, och det känns tryggt.

- Jag vill aldrig bli av med honom säger Caroline, jag är färdig att anställa honom för resten av livet.

Bild: Derrick Frilund

Vi är ett team, Fredrik och jag

Hade ni samma linje då? Hur ni vill ha det? Inget dividerande om vad som var det rätta?

- Inga problem, vi är ett team Fredrik och jag. Vi är på samma nivå och vill samma sak. Det blev ett hus med tre sovrum och två badrum, ett var till oss båda. Så blir det en walk-in closet och ett stort, öppet vardagsrum. Plus ett arbetsrum till mig. Caroline säger att hon kan se exakt hur allt kommer att bli, i sitt stilla sinne.

Yle Vega skall få följa med hur husbygget framskrider. Nästa gång vi kommer hit är det maj, och då är också Fredrik på plats. Den här gången hade han arbetsförhinder.

- Då står det ett hus här, säger Caroline. Och vi fyller på med grus, styrox och armeringsjärn i huset och vi kan börja vänta på att få golvvärme på plats. Då kommer det att vara betydligt mera påtagligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln