"Många serier från USA är bara skräp" - Finland har hittat sin egen genre
I Finland har vi ofta varit sena med att haka på trender. Men i stället för att haka på det massivt populära Nordic Noir har Finland sin egen grej: Finnish Weird.
Nordic Noir, som startade som ett litterärt fenomen i Sverige med böckerna om Martin Beck, blev populärt världen över på 2010-talet. Genren kom till för att på ett kritiskt sätt kunna betrakta välfärdssamhället i Norden. Den mörka sidan av en idyllisk utopi. Stieg Larssons Millennium-trilogi blev både som böcker och drama en internationell framgångssaga.
Finland på efterkälken
Hur kommer det sig då att Finland har hamnat på efterkälken när det kommer till Nordic Noir? Jan Nåls som är lärare på Arcada inom manus och regi och dessutom manusförfattare tror inte att det handlar om att Finland har “missat” trenden.
- Det handlar inte nödvändigtvis om att Finland har missat en trend. Man gör tv-serier för att man har något att berätta, inte bara för att tjäna pengar.
Det var först under 2016 som Finland kom med sitt bidrag, Sorjonen. Serien handlar om inspektör Kari Sorjonen som flyttar till Villmanstrand med sin familj för att leva ett lugnt liv efter att hans fru överlevt hjärncancer. Med tanke på genren kan man kanske gissa sig fram till hur lugnt familjen får det.

Finnish Weird i stället för Nordic Noir
I stället för att hoppa på den nordiska trenden har Finland försökt mynta sin egen genre Finnish Weird (Suomikumma) som handlar om att betrakta vardagen och vardagliga händelser ur ett fantasifullt perspektiv. Bland annat Johanna Sinisalos och Risto Isomäkis böcker har blivit populära världen över.
- Det var ett motdrag till fenomenet Nordic Noir. Ännu har det inte blivit några tv-succéer av genren men det är ändå rätt tänkt att man försöker hitta på något eget, säger Jan.
Jan menar att en orsak till att Finland inte har fått lika många succéer som till exempel Danmark är för att Finland inte har lika mycket pengar att satsa på film och tv-produktion. Han säger också att kvantitet inte alltid är det bästa.
- All drama är inte bra. På olika streamingtjänster hittar man många serier från till exempel USA som är bara skräp. Finland har inte kapacitet att producera och pumpa ut serier i samma takt.
Brott kommer alltid vara populärt
Jan tror inte att varken Nordic Noir eller Finnish Weird kommer att dö ut de närmaste åren.
- Det kommer alltid att finnas en efterfrågan på brott och mord ur ett dramaperspektiv. Det har funnits i över tusen år, så det kommer inte att försvinna. Det handlar mer om hur man väljer att paketera det och det kommer antagligen att ändra i något skede.
Text: Tony Pohjolainen, praktikant