Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt företag säljer finsk luft på burk

Från 2017
Grundarna till Lively Air Jouno Auri och Rathan Kumar står i en skog och håller i varsin flaska med luft från Finland.
Bildtext Jouni Aura och Rathan Kumar vill dela med sig av finsk luft till dem som inte har möjlighet att andas rent.
Bild: Lively Air

En ny produkt ska göra att turister nu kan ta med sig den finska luften hem i en flaska. Jouni Aura och Rathan Kumar har grundat ett nytt företag för att ge en upplevelse av att andas finsk luft i resten av världen.

- Det handlar inte om någon hälsoprodukt utan främst om en autentisk upplevelse, säger Jouni Aura, vd för Lively Air.

Idén om att sälja finsk luft på flaska uppstod då han tillsammans med Rathan Kumar funderade på vad som finns i Finland men inte i Asien. Svaret var frisk och ren natur och nu har de två männen gett sig in på luftmarknaden där flera andra företag redan är verksamma.

Med flaskan följer en mask som gör att luften som sprutas ut koncentreras på personens ansikte

Tanken är att Lively Airs flaskor först ska säljas i souvenirbutiker, hotellreceptioner och liknande ställen där turister rör sig. Senare har företaget planer på att exportera produkten, först och främst till Kina, Indien och Iran.

Aura och Kumar tror också att det finns en hel del symbolik i att människor verkligen köper luft på flaska. Ren luft är så ovanlig nu för tiden så de hoppas att försäljningen får människor att tänka på vad som händer med vår värld och med luftrenligheten.

- 90 procent av jordens befolkning andas förorenad luft, säger Aura.

Träsklandskap i Urho Kekkonens nationalpark.
Bildtext Att andas ur flaska kan kännas som att stå i Urho Kekkonens nationalpark i Lappland.
Bild: Pekka Kauranen

En och en halv minut finsk luft

I en aerosolflaska med luft från finska Österbotten och Lappland ryms fyra liter. Om man konstant låter luften strömma ut kan man andas finsk luft i ungefär en och en halv minut. Flaskluften är ändå ingen hälsoprodukt utan fungerar som ett minne från resan eller som en upplevelse av ren luft.

- Turister får med sig Finland i en flaska hem, säger Aura.

Med flaskan följer en mask som gör att luften som sprutas ut koncentreras på personens ansikte. Aura poängterar ändå att man trots masken inte enbart andas in luften från flaskan.

- För att få en ännu mer autentisk upplevelse kan man förvara flaskan i kylskåpet innan användning. Då blir det som att andas i skogen en finsk vinterdag, säger Aura.

Hur mycket produceringen av produkten kostar och hur stor vinst Lively Air kommer att göra kan Aura inte svara på då försäljningen precis har börjat. Men de jobbar hårt för att åtgärda koldioxidutsläppen som produktionen orsakar.

En flaska med frisk luft från Finland nedstucken i snön med träd i bakgrunden
Bildtext En flaska från Lively Air ger ett par minuter andning av frisk luft.
Bild: Lively Air

Kanadensisk och norsk luft säljer också

Lively Air är inte de första med att sälja ren luft på flaska. Både i Norge och Kanada finns företag som på samma sätt tar in den rena luften där och säljer den, främst till Asien. De satsar mera på export för att ge dem som lever i områden med svåra luftföroreningar en möjlighet att känna hur det känns att andas oförorenad luft.

Produkter som dessa har varit väldigt populära Kina. Att få en paus på några minuter från föroreningarna i storstäder uppskattas.

Föroreningar dödar fler än fetma

Luftföroreningar beror på små partiklar, 20-30 gånger smalare än en människas hårstrå, som tränger rakt in i lungan då man andas. Dessa små luftburna partiklar var orsaken till 4,2 miljoner människors död år 2015. Det är 7,6 procent av världens dödsfall, och flera än de som dör på grund av högt kroppsmassindex, BMI, det vill säga fetma.

De allvarligaste luftproblemen finns i Asien, i Kina och Indien och därför säljer ren luft på flaska troligen bäst där. I Kina ökar de små partiklarna inte längre i samma takt som tidigare efter att strängare åtgärder vidtagits. I Indien däremot är ökningen störst i världen och om ökningen fortsätter på samma sätt kommer luftkvaliteten snart att vara lika dålig som i Kina. Det här visar rapporten State of Global Air 2017.

Diskussion om artikeln