Holländarna röstar – valet blir en rysare!
Röstningen i det nederländska parlamentsvalet pågår för fullt. Den stora frågan är hur det ska gå för högerpopulisten Geert Wilders.
Opinionsmätningarna visar att stödet för Wilders Frihetsparti har sjunkit under valveckan. Men den populistiska opinionen är svår att mäta.
Holländarna verkar rösta rekordaktivt - när vallokalerna hade varit öppna i sex timmar uppskattades 33 procent ha röstat jämfört med 27 procent vid samma tid år 2012. Då blev den slutliga röstningsprocenten 74,6.
Wilders själv var hoppfull när han inför ett enormt medieuppbåd röstade i Haag i morse.
- Det kommer att bli en intressant dag, mycket står på spel i Nederländerna. Oavsett om vi vinner eller inte så har vi påverkat den nederländska opinionen.
- Jag hoppas att de människor som vill ha tillbaka vår självständighet går och röstar, sa Geert Wilders till Yle innan han gick in i vallokalen.
Wilders både älskad och hatad
Men när det gäller Geert Wilders så går åsikterna kraftigt isär.
- Jag kan inte tåla honom och hans budskap, säger Jochum som röstar på socialliberala D66.
Han får medhåll av Ferin som ger sin röst till socialdemokraterna PvdA.
- Alla som lever i vårt land ska kunna ha ett bra liv oavsett om man är flykting eller har utländsk härkomst.
Brett partifält - svåra regeringsförhandlingar
Holländarna har hela 28 partier att välja mellan. Det finns bland ett parti som fokuserar på djurens rätt, ett pensionärsparti men också ett nytt invandrarvänligt parti, Denk.
Partiet samlar i första hand invandrarnas röster.
- Jag röstar på Denk, de har intressanta och bra idéer, anser Turin.
Kampen om segern i valet går av allt att döma mellan premiärminister Mark Ruttes liberala regeringsparti, som ser ut att ha ett litet försprång, och Geert Wilders invandringsfientliga Frihetsparti.
Haagbon Natalie hoppas att Rutte ska få förnyat förtroende.
- Han har skött invandringsfrågan och ekonomin väl, jag tycker att han borde få fortsätta i ytterligare fyra år, säger hon.
Rutte själv röstade också i Haag och passade på att ge Wilders ännu en känga.
- Att ha en politisk ledare som vill ta Koranen av muslimerna i Nederländerna, som vill stänga moskéerna, som talar om att inte fatta de beslut som behövs för att ta vårt land framåt... Det är inget fel på populism, men det är fel sorts populism att inte åtgärda de verkliga problemen människor har, utan blåsa upp dem istället för att lösa dem, sa Rutte.
Utmaning att bilda regering
Men oavsett vem som vinner väntas regeringsförhandlingarna bli svåra.
Det breda partifältet kommer att resultera i att inget parti får över 20 procent av rösterna. Dessutom beräknas 15 partier ta en plats i parlamentet.
Det innebär att det förmodligen kommer att krävas en brev koalition för att regeringen ska få majoritet i parlamentet.
Många tippar att regeringsförhandlingarna kan ta månader.