Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blodig årsdag för inbördeskriget i Syrien - tiotals döda två bombattacker

Från 2017
Uppdaterad 15.03.2017 18:27.
blod på golvet
Bildtext 39 människor rapporterats ha dödats i justitiepalatset i Damaskus.
Bild: EPA/SANA HANDOUT

Över 30 människor ska ha dödats och tiotals skadats när en sjävmordsbombare detonerade en sprängladdning inne i den största domstolsbyggnaden i Syriens huvudstad Damaskus. Strax efter detonerade en bomb till. Attackerna kommer på dagen sex år efter att protesterna mot president Bashar al-Assad började.

Ambulanser och brandbilar med tjutande sirener körde i ilfart mot domstolskomplexet i distriktet Hamidiyegh i centrala Damaskus vid middagstid på onsdagen, rapporterade nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på platsen.

Polisen spärrade av vägarna till domstolen, där det finns både en islamisk religiös tribunal för personliga fall och en brottmålsdomstol.

- Vi blev skräckslagna, ljudet av explosionen var enormt. Vi gömde oss i biblioteket som ligger högre upp. Det fanns blod överallt, säger en advokat i byggnaden till AFP.

Civila som måltavla

En lokal åklagare säger till syrisk statlig TV att självmordsbombaren verkar ha haft civila som mål och att han slog till då det fanns mycket folk på plats.

- Självmordsbombaren försökte komma in och när polisen stoppade honom trängde han sig in och sprängde sig, fortsätter åklagaren.

Ett par timmar senare kom rapporter om en bomb till. Den attacken var riktad mot en restaurang i området al-Rabweh. Också där kommer uppgifter om "många döda och skadade", men det finns ingen närmare information.

Förra lördagen dödades 74 människor i två olika attacker i Damaskus. Då tog Tahrir al-Sham, med kopplingar till al-Qaida, på sig attacken.

Ingen har ännu meddelat sig stå bakom dagens attacker.

Det är på dagen sex år sedan det syriska inbördeskriget anses ha börjat med demonstrationer mot regeringen och presidenten Bashar al-Assad i mars 2011.

Syriens FN-sändebud Staffan de Mistura säger till nyhetsbyrån Reuters att vi "inte kan godkänna ännu ett år" av krig och kräver snabbare fredsprocesser.

Diskussion om artikeln