Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredag domedag för Sparv – Kanerva saknar ”mycket bra” Skrabb

Från 2017
Tim Sparv i helbild.
Bildtext Tim Sparvs medverkan i landskamperna är fortfarande osäker.
Bild: Tomi Hänninen.

Ska Tim Sparv hinna bli hel i tid för landskamperna mot Turkiet och Österrike? På fredag avgörs kampen mot klockan, säger Finlands chefstränare Markku Kanerva till Yle Sporten. Kanerva saknar också Simon Skrabb, som spelade piggt i Abu Dhabi.

Både Sparv och Skrabb saknades i Finlands trupp som Kanerva presenterade på onsdag. Skrabb är definitivt borta – men viktiga mittfältaren Sparv kan fortfarande hinna återhämta sig i tid.

– Tyvärr är situationen att han har lite problem med vadmuskeln och jag får besked om hans situation på fredag. Sedan bestämmer jag om han ska vara med eller inte, säger Kanerva.

”Skrabbs situation olycklig”

Skrabb har en spricka i foten och kommer att opereras. Enligt IFK Norrköping kommer Skrabb att vara borta i sex till åtta veckor.

Det är väldigt olyckligt, säger Kanerva, som tyckte att Skrabb visade vad han gick för i Abu Dhabi i januari.

– Han var mycket bra mot Marocko och jag skulle gärna ha haft honom med.

Simon Skrabb är mittfältsmotor i Finlands U21-landslag.
Bildtext Simon Skrabbs skada ställde till det den här gången.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Utveckling eller resultat viktigare?

Trots att det gick resultatmässigt uruselt under det tidiga VM-kvalet hyllade Finlands tidigare tränare Hasse Backe de blåvita spelarnas insatser på planen.

Efter fyra matcher har Finland skrapat ihop en ynka poäng i kvalet och drömmen om spel i Ryssland år 2018 är död. Gäller det då att satsa på resultat – eller ska lagets utveckling prioriteras först?

Du talar mycket om att spelet ska utvecklas. Vad är viktigare för dig i år, resultaten eller att du upplever att spelet går framåt?

– Bra fråga, både och. Med tanke på fortsättningen är det viktigt för mig att spelet utvecklas på något sätt, att vi tar några steg framåt defensivt och offensivt.

Markku Kanerva, landslagstränare, hösten 2015.
Bildtext Markku Kanerva tog över efter Hasse Backe.
Bild: Toni Koskinen / All Over Press

Försvaret först

Vi måste också förbättra vårt anfallsspel och skapa fler målchanser. Jag har några idéer då det kommer till det

Finland möter Turkiet i Antalya fredagen den 24 mars och sedan Österrike i Innsbruck fyra dagar senare.

Precis som tidigare är det tänkt att Finland ska skörda framgång genom att först och främst hålla tätt bakåt.

– Vi måste försvara väldigt bra, det är huvudsaken. Vi får inte släppa in två eller tre mål för att få ett resultat. Vi måste också förbättra vårt anfallsspel och skapa fler målchanser. Jag har några idéer då det kommer till det, säger Kanerva.

Finland avslutade sin långa segerlösa svit med 1–0 mot Marocko i januari. Fyra dagar senare förlorade Finland mot Slovenien med 0–2.

Diskussion om artikeln