Vallokalsprognos: Mark Ruttes liberala regeringsparti leder i valet i Nederländerna
Premiärminister Mark Ruttes liberala regeringsparti (VVD) leder i det nederländska parlamentsvalet, visar vallokalsprognoser.
Rutte ser ut att klara sig bättre än man trodde att han skulle göra. Enligt preliminära beräkningar får hans parti VVD 31 mandat (41 mandat år 2012) av de 150 mandaten i parlamentet. Det betyder alltså att antalet minskar med 10 jämfört med det förra valet. VVD stöds av cirka 20 procent och är fortfarande det största partiet.
Vi har lyckats besegra en felaktig populism.
Anne Mulder, VVD:s parlamentsledamot
VVD:s parlamentsledamot Anne Mulder är nöjd.
- Vallokalsprognosen visar att väljarna har uppskattat det jobb vi har gjort det senaste året och gett oss förnyat förtroende. Vi förlorar många mandat men vi vinner valet. Vi har lyckats besegra en felaktig populism.
Geert Wilders invandringsfientliga Frihetsparti (PVV) får 19 mandat (15 mandat år 2012) - det vill säga 4 fler mandat än i valet 2012. Wilders parti får cirka 13 procent av rösterna. För bara några månader sedan visade opinionsmätningar ett stöd på 30 procent.
Socialdemokraterna backar rejält - Gröna vänstern är den stora vinnaren
Enligt samma beräkningar skulle Socialdemokraterna backa rejält och förlora 29 mandat. Sveriges Radio säger i en valanalys att Socialdemokraternas katastrofval tyder på att väljarna inte har fokuserat på invandringsfrågor.
- Socialdemokraternas tillbakagång är ett tecken på besvikelsen över den ekonomiska politiken. Socialdemokraterna har regerat tillsammans med högerliberala VVD och har fört en mer högerorienterad ekonomisk politik, säger SR:s expert Henrik Brors.
Den stora vinnaren verkar vara Groen Links (Gröna vänstern) som får 12 fler mandat än i valet 2012.
Den högerpopulistiska skrällen ser ut att utebli
Svenska Yles reporter Daniel Olin
Svenska Yles Europakorrespondent Daniel Olin följer med rösträkningen på VVD:s valvaka i Haag.
- Här är fortfarande en rätt så spänd stämning. Många verkar ändå nöjda. Siffrorna tolkas som ett bättre resultat än väntat. Men det här är trots allt en prognos - inte det slutliga valresultat, och det betonar många här.
- Om den här vallokalsprognosen stämmer överens med det slutliga valresultatet så kan nog premiärminister Mark Rutte dra en suck av lättnad. Det här innebär att den högerpopulistiska skrällen i Nederländerna uteblev.
- Det här beror långt på det gröna partiets frontfigur, den 30-årige Jesse Klaver. Han har framstått som en motkraft till Geert Wilders. Jesse Klaver har i valrörelsen varit pro-EU, för invandring och fört fram en tydlig vänsterpolitik. Hans gröna vänsterparti tros ha plockat röster av socialdemokraterna.
Daniel Olin konstaterar vidare att om vallokalsprognosen håller streck så lutar det mot en regeringskoalition som består av tre eller fyra partier. Den här bedömningen gör politiska experter som det nederländska rundradiobolaget talat med.
Högt valdeltagande
Valdeltagandet låg kring 81 procent enligt de första bedömningarna.
I valet 2012 var valdeltagandet 74,6 procent.
Brett partifält - svåra regeringsförhandlingar
Holländarna kunde välja mellan 28 partier i parlamentsvalet. Oavsett vem som vinner väntas regeringsförhandlingarna bli svåra.
Det breda partifältet väntas resultera i att inget parti får över 20 procent av rösterna. Dessutom beräknas 15 partier ta en plats i parlamentet.
Det innebär att det förmodligen kommer att krävas en bred koalition för att regeringen ska få majoritet i parlamentet.
Många tippar att regeringsförhandlingarna kan pågå i flera månader.
Ideologin hos de fem partier som blev störst i valet i Nederländerna
- Folkpartiet (VVD) är ett liberalt, frihandels- och EU-vänligt parti under ledning av Mark Rutte (född 1967). Partiet har på sistone skärpt tonen mot invandrare som inte vill integreras. Rutte har varit premiärminister sedan 2010.
- Frihetspartiet (PVV) är skarpt EU- och islamfientligt under ledning av Geert Wilders (född 1963). Partiet samarbetar med bland andra franska Marine Le Pens Nationella fronten.
- Kristdemokraterna (CDA) leds av Sybrand Buma (född 1965) som fått partiet att växa igen efter ett katastrofval 2012. Klassiskt högerparti, som dock ogillar EU:s Ukraina-avtal.
- D66 är ett socialliberalt parti, starkt EU- och invandringsvänligt, under ledning av Alexander Pechtold (född 1965). Har vuxit stabilt på senare år och hoppas göra sitt bästa val sedan 1990-talet.
- Groen Links är ett miljöparti med dragning åt vänster. Partiledaren Jesse Klaver (född 1986) har gjort succé i årets valkampanj och lär föra partiet till dess särklass bästa val hittills.
(Källa: Den svenska nyhetsbyrån TT. Publicerades efter vallokalsprognoser efter parlamentsvalet i Nederländerna)