Grattis och Hurra för Linda Bondestam och Ulf Stark!
Med Djur som ingen sett utom vi får illustratören Linda Bondestam och författaren Ulf Stark ”Snöbollen”-priset för årets bilderbok. Priset delades ut under den internationella litteraturfestivalen i Umeå. Samtidigt öppnades en utställning med illustrationerna på Bildmuseet.
”Snöbollen”-priset är speciellt för att det uttryckligen är ett bilderbokspris, Sveriges enda nationella pris för bilderböcker. Det här gör priset speciellt viktigt för illustratören Linda Bondestam.
- Att tilldelas Snöbollen känns otroligt fint. Det är ett pris för bilderboken som konstnärlig helhet och det känns som ett enormt erkännande för mej som illustratör.
- Extra roligt är det dessutom att få ett svenskt pris, många av mina idoler gör böcker i Sverige och det är ofattbart att plötsligt vara i deras gäng.
Poesi i bild
Enligt Linda är Djur som ingen sett utom vi ett resultat av en dröm som gick i uppfyllelse. Från början var det meningen att hon skulle göra bilderna först och Ulf Stark texten utgående från bilderna, men Linda hade mycket arbete och då Ulf inte orkade vänta kom texten först. Men det var en text som lämnade ett stort utrymme för illustratören.
- På många sätt fick jag jobba friare än vad illustratörer ofta får, vilket jag värdesätter mycket. Det kändes som att skapa poesi i bild. Jag hade länge drömt om att göra en bok som den här, och är tacksam över att få jobba med en författare som Ulf.
- Dikterna är väldigt filosofiska och beskriver snarare känslor och stämningar än miljöer och karaktärernas utseenden. Det kändes aldrig som att texten begränsade min skaparglädje utan endast närde den!
”Snöbollen” vill lyfta bilderbokens status
Snöbollen är ett bilderbokspris som har delats ut sedan 2012, och som förutom äran också bjuder på 50.000 kronor.
Syftet med priset är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk, att främja nydanande utveckling inom bilderbokskonsten vad gäller form och innehåll, och att lyfta bilderbokens status så att dess unika möjligheter blir synliggjorda. Det görs genom att varje år dela ut ett pris som väcker uppmärksamhet i hela landet hos publik, upphovspersoner, bokbranschen och biblioteken.
Priset delas ut till den bok vars konstnärliga uttryck på ett föredömligt sätt tar till vara den genuina bilderbokens möjligheter. Boken ska vara en förstautgåva utgiven i Sverige på svenska eller något av de nationella minoritetsspråken, och ska vara riktad till barn/ungdomar 0-18 år.
Två glada snöbollar
Boken om Eskalpen, Hoppeligen, Bipolären, Äggdjuret, Väntansdjuren, Enstöringen, Krakanen, Klumpantropen och andra märkliga djur som ingen sett, är Bondestams och Starks fjärde gemensamma bok.
Ulf Stark är en av Sveriges mest kända författare. Han har skrivit mer än hundra böcker och är översatt till 35 språk. Hans konstnärligt rika författarskap har starkt bidragit till att ge svensk barnlitteratur ett världsrykte.
Linda Bondestam har studerat till illustratör på Kingston University i Storbritannien. Hon sökte först till en utbildning för möbeldesign, men när hon visade sina skissböcker vid inträdesförhöret ”började de skratta och menade att jag ju är en illustratör”. Och illustratör blev hon. I dag hör Linda till de mest framstående barnboksillustratörerna i Norden.
Linda debuterade 2003 med illustrationer till Stella Parlands diktsamling Katastrofer och strofer om slummer och stoj. Efter det har hon illustrerat över 20 böcker med olika författare såsom Stella Parland, Mikaela Sundström, Annika Sandelin, Ulf Stark, Malin Kivelä, Tiina och Sinikka Nopola.
På frågan om vilken av sina böcker hon själv tycker är bäst, svarar Linda att hon alltid tycker att den senaste boken är den bästa. Och man kan väl säga att juryn för bilderbokspriset Snöbollen tycker likadant, för prismotiveringen lyder:
Djur som ingen sett utom vi är en bilderbok som rymmer stoff för både barn och vuxna att återkomma till och fundera över, länge. Linda Bondestams suggestiva och skarpa bilder av osedda inre djur och den underfundiga, filosofiska och ibland melankoliska poesin av Ulf Stark följer varandra kongenialt. Läsarna känner igen sig själva och varandra i de fantastiska djuren, tryggt ledsagade och förkovrade av Bondestams och Starks kunnande och värme.”
Osedda djur visas på ett av världens vackraste museer
Till bilderbokspriset hör också en utställning på Bildmuseet i Umeå, som har beskrivits som ett av världens vackraste museer. Det är välbesökt och presenterar sig som ”en plats för upplevelse, reflektion och diskussion”. Här produceras och visas utställningar av samtida internationell konst, fotografi, arkitektur, design och andra former av visuell kultur tillsammans med konsthistoriska tillbakablickar. Existentiella, politiska och filosofiska frågor är centrala i programmet.
- Det är ovanligt att illustratörer för chansen att ställa ut på ett konstmuseum så det betyder väldigt mycket för mig. Umeå bildmuseum är dessutom otroligt vackert och välbesökt av både vuxna och barn. Till min glädje ordnas det också workshops baserade på vår bok för barn varje helg.
Tacktalet = Glädjedjuren
Prisutdelningen avslutades med ett tacktal, som den här gången blev som en fortsättning på den prisbelönade bilderbokens text. Nu fick publiken stifta bekantskap med ett helt nytt osett djur: ”Glädjedjuret”:
Glädjedjuret tänker så:
Vilken tur att vi är två.
Ett jag, ett du, i samma kropp
så man kan glädjas dubbelt opp.
Till hälften hon, till hälften han,
en yngre dam, en äldre man.
Ett ögonblick i spotlightssken
står det nu på scen.
Men då alla sagt adjö
dansar det med stora kliv
kramande en boll av snö.
Vad fint att leva dubbelliv.
Utställningen ”Djur som ingen sett utom vi” på Bildmuseet i Umeå kommer att vara öppen till augusti.
Svenska Yle gör ett tv-program om Linda Bondestam. Programmet sänds den 26.5. kl 20.00. i Yle Teema & Fem och på Arenan.